Súboj expremiérov

V pondelok z ničoho nič prišiel Robert Fico s opätovnou myšlienkou referenda o predčasných voľbách. Okamžite iniciatívu podporil aj Hlas Petra Pellegriniho. Na konci dňa im kontroloval iný expremiér – Igor Matovič. Referendum nakoniec asi nebude nutné.

31.05.2022 20:00
debata (3)

Totiž Smer s Hlasom by chceli referendum usporiadať spolu s krajskými i obecnými voľbami na konci októbra. Petíciu, ústavnosť otázky či kladný postoj prezidentky nechajme teraz bokom. Dovtedy však koalícia už nemusí existovať. Matovič avizoval, že ešte v polovici októbra môže vláda padnúť. Na zákone roka – štátnom rozpočte. Ten sa síce bude schvaľovať o mesiac neskôr, ale predtým sa koalícia musí dohodnúť na daňovo-odvodovej reforme.

Táto Matovičova „revolúcia“ má zatiaľ veľa múch. SaS si navyše dala nesplniteľnú podmienku – daňová brzda. Teda žiadne zvyšovanie daní. Bez toho v tejto mimoriadnej situácii nebude vôbec jednoduché zostaviť dobrý rozpočet. Keďže Sulík i Matovič sú tvrdohlaví, ten druhý si už vopred hľadá alibi.

SaS krízu nepripúšťa. Podľa nej na pád vlády nie je dôvod. Skôr na výmenu ministra financií. Provokácia ako vyšitá. A nie prvá v poradí.

Už na konci týždňa úplne v tichosti poslanec OĽaNO György Gyimesi podal do parlamentu spolu s exkotlebovcom Tomášom Tarabom návrh zakazujúci vyvesovanie dúhových vlajok na verejných budovách. Bez vedomia klubu OĽaNO. Za úplnú zbytočnosť to považuje aj premiér Eduard Heger. Lenže konzervatívneho poslanca podporil líder hnutia Matovič. A v poslaneckom klube viacerých kresťanských fundamentalistov určite nie je sám.

Nejde o prvú ideologickú šarvátku. Časom ich bude iba pribúdať. Koalícia je totiž mačkopes konzervatívcov a liberálov. Práve to môže byť kameňom úrazu vládneho zoskupenia. Referendum tak bude zbytočné. Traja expremiéri konečne nájdu aspoň v niečom zhodu…

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #koalícia #Igor Matovič #Peter Pellegrini #referendum o predčasných voľbách