Igor stvoriteľ, Igor ničiteľ

V súťaži o byrokratický nezmysel roka je silným kandidátom návrh Igora Matoviča, aby štát prijal zhruba 500 ľudí, ktorí budú kontrolovať vyplácanie tzv. krúžkovného. Presne takému istému počtu ľudí hrozí, že prídu o prácu, ak železnice nedostanú peniaze od ministerstva financií. Financmajster sa chystá vyhodiť deväť miliónov eur do luftu, pričom inde mu tieto peniaze budú chýbať. Takto sa zodpovedný hospodár nespráva. Potom sa nemôže čudovať, že nevie zostaviť štátny rozpočet.

01.06.2022 19:00
debata (10)

Už dva roky si zvykáme, že Matovič sa správa ako pánboh: keď si niečo zmyslí, tak to urobí, nehľadiac na to, aké to bude mať následky.

Už samotný nápad dať všetkým rodičom bez rozdielu 60 eur na krúžky, je scestný. Stačí zájsť do hociktorej školy na Slovensku a pozrieť sa, v akom žalostnom stave sú telocvične, šatne a sociálne zariadenia. V mnohých z nich sa za uplynulých 30 rokov nepreinvestoval ani cent, a tak to tam aj vyzerá: rozpadajúce sa palubovky, páchnuce toalety, ošarpané steny.

Školy by oveľa viac ako ďalšiu byrokratickú záťaž v podobe krúžkového privítali, keby im štát prispel na opravu telocviční, nákup športových potrieb a zvýšenie platov pre pedagógov, ktorí sa venujú mimoškolskej činnosti.

Vzhľadom na nedostatok telocviční by športové kluby, ktoré sa venujú výchove mladých športovcov, zasa privítali, keby štát začal konečne stavať nové športové haly, plavárne a podobne, pretože donekonečna sa nedá žiť z toho, čo bolo vybudované za socializmu.

V súťaži o byrokratický nezmysel roka je silným kandidátom návrh Igora Matoviča, aby štát prijal zhruba 500 ľudí, ktorí budú kontrolovať vyplácanie tzv. krúžkovného. Presne takému istému počtu ľudí hrozí, že prídu o prácu, ak železnice nedostanú peniaze od ministerstva financií.

Toto všetko však predpokladá ucelený plán a koncepciu. Teda niečo, čo je spontánnemu naturelu Igora Matoviča na míle vzdialené.

V jeho svete „atómoviek“ nie je miesto pre takéto malichernosti. Predsa len, je niečo iné, keď pred kamerami vyhlási, že dal rodinám 1,3 mld. eur, akoby mal na konci roka priniesť odpočet, koľko telocviční sa podarilo postaviť a koľko sociálnych zariadení opraviť.

Slovensko sa počas pandémie extrémne zadlžilo. Aj iní „fachmani“, ktorí sa verejným financiami venujú seriózne roky, sa zapotia, kým vyskladajú slušný rozpočet. Čo potom môžeme čakať od človeka, ktorý sa na stoličke ministra financií ocitol z donútenia, keď musel opustiť kreslo premiéra, lebo celá koalícia bola z jeho výčinov už „na nervy“?

Igor Matovič plnými priehrštiami rozhadzuje verejné peniaze – najprv na testovanie, potom na lotérie a teraz s pomocou fašistov presadil miliardový balíček. Je jasné, že tieto peniaze musia niekde chýbať. Je najvyšší čas, aby sa premiér začal správať ako skutočný predseda vlády a začal krotiť výčiny rozšafného „financmajstra“.

Ak sa bude ďalej iba alibisticky prizerať, ako jeho nekompetentný minister ruinuje verejné financie, tak sa jedného dňa zobudíme do rána, kde síce všetci rodičia budú dostávať peniaze na krúžkovné, no krajina ohlási bankrot.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Igor Matovič #protiinflačný balíček #krúžkovné