Zlaté orechy

Čo s úradníkmi, ktorí schvália do neba volajúcu hlúposť a pustia štátu poriadne žilou? Napríklad ak schvália projekt na vysadenie sadu s tisíc orechmi pre vlastnú potrebu a na tento účel predajú šikovnej firme štátnu pôdu za zlomkovú cenu oproti trhovej.

01.06.2022 20:00
debata (1)

Stačí ich iba odvolať, odsúdiť? Asi od základu treba zmeniť samotnú inštitúciu.

Slovenský pozemkový fond je od čias svojho vzniku opradený kauzami. Namiesto toho, aby slúžil spoločnosti a prispieval k dobrému hospodáreniu na pôde, stal sa miestom, kde sa schvaľovali priam bizarné projekty. Čerstvá kauza s výsadbou orechového sadu vo Vrbovom, ktorý nikdy nebol vysadený, nie je ojedinelá. Zo 47 preverovaných projektov bola polovica falošná!

Kto vlastne pracuje na fonde, ak schváli očividne pochybný projekt? Ako tam preverujú finančné, materiálne aj odborné zázemie firiem uchádzajúcich sa o mimoriadne výhody? A ako ich kontrolovali, keď z 1 200 hektárov sadov evidovaných na papieri rodia stromy ledva na sto hektároch? Knieža Potemkin vošiel do dejín ako budovateľ neexistujúcich dedín a bývalí najvyšší úradníci pozemkového fondu ako zakladatelia neexistujúcich nielen orechových sadov.

Ešte nikdy sa na Slovensku tak nešafárilo s pôdou ako v posledných troch dekádach. Máme také príslovie: urobiť z capa záhradníka. Nuž fond nespravovali v mene štátu záhradníci, ale podarení capkovia či skôr capiská, čo sa dali korumpovať. Nechce sa veriť, žeby o tom aspoň raz nedostali nejakú informáciu tí, čo ich mali brať na zodpovednosť.

Ak dnes krajine chýbajú vlastné potraviny, je to aj preto, že roky boli prehliadané čachre-machre na fonde. Ten volá po očiste.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocinárstvo #potravinová sebestačnosť #slovenské poľnohospodárstvo #sady