Ficov legendárny výrok má 15 rokov

Ak by som mal pozbierať všetky sľuby politikov o dostavbe diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami, rozsah tejto glosy by mi nestačil.

02.06.2022 20:00
debata (19)

Preto si pomôžem len jedným výrokom, ktorý sa podľa môjho názoru vryl do pamäti väčšiny ľudí na Slovensku. Začiatkom júla 2007 vtedajší premiér Robert Fico vyhlásil, že diaľnica do Košíc bude hotová do roku 2010. O mesiac tak jeho legendárny výrok oslávi 15 rokov. Je rok 2022 a diaľničné prepojenie medzi našimi dvoma najväčšími mestami stále nie je zrealizované.

Motoristický novinár zrejme núdzu o námety na články nemá. Týždenne sa totiž objavujú novinky o tom, aké problémy sa pri stavbe diaľnice objavujú, o koľko sa projekt predraží či dostavba predĺži. Nejako sme si na to už v poslednom čase zvykli a politici si už ani netrúfajú odhadovať, kedy by kľúčová diaľnica mohla byť hotová. Horšie je to s peniazmi. Slovensko na financovanie a vybudovanie diaľničnej siete z eurofondov malo 15 rokov. Zjednodušene by sa dalo povedať, že sme európske peniaze využívali prevažne na projekty v infraštruktúre. Či už to boli diaľnice, alebo obnova budov v rukách samospráv. Skoro v každej jednej väčšej či menšej obci na Slovensku nájdeme bielo-modrú tabuľu s európskou zástavou, ktorá informuje o projekte v obci, ktorý bol financovaný z eurofondov. Časy, keď sa z eurofondov prevažne budovali cesty a stavali budovy, sa však definitívne blížia ku koncu. Peniaze sme dostávali ako na podnose a nedokázali sme ich na dostavbu diaľnice efektívne využiť.

Teraz treba robiť niečo iné, ozýva sa z Európskej komisie. V novom programovom období by nový balík peňazí z eurofondov mal smerovať na inovatívne a zelené projekty či digitálnu transformáciu. Posledný nerozostavaný úsek D1 Turany – Hubová tak budeme musieť zrejme platiť z vlastného vrecka. Účet za 13,53-kilometrovú cestu má byť skoro 1,2 miliardy eur. Ide o viac ako 88 miliónov eur na kilometer. To úsek radí medzi najdrahšie na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica Bratislava - Košice