Prezidentka v pasci

Prezidentke Zuzane Čaputovej nie je čo v týchto dňoch závidieť. Podpísať či nepodpísať protiinflačný balíček, je skutočná dilema. Správne rozhodnutie neexistuje.

06.06.2022 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (45)

Na jednej strane je pravda, že protiinflačný balíček potrebujeme čo najskôr. Už dnes je neskoro. Preto by ho mala prezidentka podpísať, nech už je, aký je. Nie všetko je v ňom zlé. A aj malá pomoc je vítaná. Pretože ceny v obchodoch sú na nezastavenie a stúpajú pomaly každý deň.

Na druhej strane balíček má mnoho nedostatkov. Úplne zbytočných. Navyše ho v Národnej rade neschválila väčšina demokratických poslancov. Prezidentka by sa mohla – a možno aj mala – oprieť práve o túto závažnú skutočnosť. Hoci je pravda, že zákon by prešiel aj bez hlasov Kotlebovej strany ĽS NS. Totiž chýbali niektorí opoziční poslanci, čím sa znížilo kvórum. Pri opätovnom schvaľovaní po vrátení balíčka do parlamentu to už tak nemusí byť. Ale aj v tom je háčik. Pomoc pri zdražovaní nesmeruje k extrémistickým poslancom, ale k obyčajným ľuďom.

Oveľa závažnejšie však je, celý balíček má ďaleko k dokonalosti. Opatrenia veľakrát mieria vedľa. Sociálne ohrozeným skupinám pri zdražovaní príliš nepomôžu. Napríklad také krúžkovné, ktoré nemá v boji s infláciou absolútne žiadny význam. Otázne je aj nastavenie zvyšovania daňového bonusu, rodinných prídavkov a životného minima. Myšlienka je to veľmi potrebná. Bonus i životné minimum sa zásadne nemenili už zhruba neuveriteľných dvadsať rokov. Problém tkvie v dávkovaní. Životné minimum sa zvýši iba minimálne. Pritom od neho sú odvodené rôzne sociálne dávky, od ktorých sú závislé práve chudobou ohrozené skupiny ľudí.

Ak sa chce rozhodnúť čo najlepšie, má len jednu možnosť. Stretnúť sa s Matovičom aj s premiérom Hegerom. Sú ochotní pristúpiť na kompromisy a zlepšenia – v prospech celého Slovenska? Či chcú radšej hrať vabank? Ak áno, potom by im prezidentka nemala sekundovať.

Na daňový bonus zase doplatia rozpočty samospráv, nie štátna kasa vedená Igorom Matovičom. Preto ZMOS, zamestnávatelia, odbory, dôchodcovské či prorodinné organizácie bijú na poplach. Prezidentka predstavuje pre nich poslednú šancu. Záchranu. Pritom ona iba supluje prácu „otca“ balíčka Matoviča, premiéra Eduarda Hegera, celej vlády. Prečo odmietali rokovať? Prečo sa nesnažili nájsť zhodu? Veľmi dobre vedia, že úspech akéhokoľvek ekonomického a sociálneho opatrenia závisí od čo najširšieho celospoločenského prijatia.

Dôvod? Ako vždy – Matovič. Stále nedorástol na elementárne zodpovedného politika. Niečo mu napadne a on to musí silou-mocou presadiť. Zabúda, že už nejde o nápad majiteľa firmy či opozičného politika. Tí si môžu dovoliť konať na vlastné tričko. Ale ministri či premiér konajú v mene celého Slovenska, nás všetkých. Matovič myslí iba na to, komu budú pripísané body. Na marketing. Na slávu. Dokonca odmietol vydať balíček na diskusiu v Národnej rade (to bude možno ešte posudzovať Ústavný súd). Bál sa zmien. Aj k lepšiemu.

Prezidentka nemá pred sebou ľahkú voľbu. Ak sa chce rozhodnúť čo najlepšie, má len jednu možnosť. Stretnúť sa s Matovičom aj s premiérom Hegerom. Sú ochotní pristúpiť na kompromisy a zlepšenia – v prospech celého Slovenska? Či chcú radšej hrať vabank? Ak áno, potom by im prezidentka nemala sekundovať.

Zuzana Čaputová, protiinflačný balíček Čítajte viac Čaputová v pasci: Podpíše Matovičov inflačný balíček?

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #ĽSNS #prezidentka #Eduard Heger #protiinflačný balíček