Pohotovosti: Za málo peňazí málo lekárov

Titulok hlása: Detskej pohotovosti v Nitre hrozí kolaps. Napriek tomu, že v roku 2018 v tejto oblasti prebehla zásadná reforma, podobné správy sa v médiách pravidelne opakujú, a podľa všetkého sa aj opakovať budú. Hlavný dôvod je prostý: slabé finančné ohodnotenie lekárov.

06.06.2022 20:00
debata (4)

Spomínaná reforma lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) na ambulantnú pohotovostnú službu (APS), priniesla skrátenie ordinačných hodín a za poskytovanie zdravotnej starostlivosti v rámci pohotovostnej služby stanovila minimálnu hodinovú mzdu 12 eur.

Hoci ordinačné hodiny na pohotovosti sa skrátili (od 16. do 22. hodiny v pracovných dňoch a od 7. do 22. hodiny v dňoch pracovného pokoja (pôvodne bola prvá pomoc otvorená nepretržite), najmä mladším lekárom sa takéto odmeňovanie nepozdáva a za takúto „almužnu“ odmietajú ťahať služby.

A keďže im takúto povinnosť neukladá zákon, vznikajú problémy. Zväčša za nich „potiahnu“ služby starší kolegovia, no od nich nemožno čakať, že to budú robiť donekonečna.

Nedá sa teda spoliehať na dobrovoľnosť, no zároveň nie je možné nikoho do ničoho nútiť. Ako z toho von? Jednoducho.

Odjakživa platí, že za málo peňazí málo muziky (ergo lekárov), a tak by bolo možno vhodné popremýšľať, či by sa nemala minimálna mzda za pohotovosť zvýšiť. Nemožno donekonečna čakať, že sa vždy nájde nejaký dobrodinec, ktorý sa obetuje a potiahne službu. Vzhľadom na rastúci priemerný vek lekárov skôr hrozí, že niektoré APS zostanú zatvorené a pacienti, najmä z menších miest, budú nútení na pohotovosť cestovať aj desiatky kilometrov.

Keďže sme však na Slovensku a skrátenie ordinačných hodín na pohotovosti prinieslo určitú úsporu, možno sa v nejakom „geniálnom“ mozgu zrodí „geniálny“ nápad: zredukujme ešte viac APS a ušetrené peniaze rozdeľme medzi lekárov.

Nuž k tomu sa dá povedať iba jedno: Zrušme všetky APS a ušetríme ešte viac!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #pohotovosť #ambulantná pohotovostná služba