Čaputovej stop Matovičovým vylomeninám

Mal to byť balíček, ktorý pomôže ľuďom. Napokon sa z neho vykľula pasca, ktorú Igor Matovič nastražil na prezidentku. Tá sa však nezľakla a zákon z veľkej časti poslala naspäť do parlamentu. Je pravdepodobné, že celá vec skončí na Ústavnom súde a doteraz studená vojna medzi šéfom OĽaNO a hlavou štátu prerastie do otvoreného konfliktu.

07.06.2022 19:00
Marian Repa aktual Foto:
debata (55)

A pritom všetko mohlo byť inak… Stačilo, keby sa minister financií správal ako štandardný politik a svoj nápad konzultoval s odborníkmi. Napokon mal na to aj dostatok času – od začiatku roka mohol byť návrh „vyšperkovaný“ a všetci dnes mohli byť spokojní. Ľudia s nízkymi príjmami, rodiny s deťmi i dôchodcovia… Namiesto toho tu máme rozoštvanú spoločnosť, nahnevaných predstaviteľov samospráv, rozčarovaných dôchodcov a neveriacky sa prizerajúcich odborníkov.

Až sa zdá, že to bol Matovičov zámer – rozložiť všetko, čo sa len rozložiť dá. Aby potom mohol obviňovať ostatných, že on to myslel dobre, chcel pomáhať rodinám, no všetci sa proti snemu sprisahali: Sulík, Čaputová, celý svet!

Treba uznať, že výroba nepriateľov je jedna z mála vecí, v ktorej je Igor Matovič skutočne dobrý. Lenže takto sa vládnuť nemá. Dobrý politik sa snaží ľudí pre svoju vec získať, nadchnúť a spájať. To, že to Matovič robí presne naopak, môže znamenať, že už rezignoval na nejaký pozitívny program (a keďže na viac ani nemá), rozhodol sa, že prevezme úlohu pomysleného „kazisveta“. Otázne je, či mu má pri tom asistovať hnedá časť opozície, ktorá za tento návrh už raz hlasovala, alebo je to ústupový manéver smerom do opozície.

Kým to prvé by bolo pre Slovensko priam pohromou, pretože by tu vznikla de facto hnedá koalícia tvorená ultrakonzerva­tívcami a fašistami, druhá alternatíva by bola priam požehnaním. Pretože čím skôr Matovič odíde z vlády, tým lepšie pre celú krajinu.

Riešenie, ktoré vymyslel Igor Matovič, bolo mimoriadne nešťastné. Zadlžiť krajinu nie je voči nasledujúcim generáciám vôbec ústretový krok.

No zdá sa, že druhá možnosť je len zbožným prianím, lebo neuznaní géniovia, medzi ktorých sa radí aj Matovič, majú potrebu ľudí stále presviedčať o svojej genialite, nech to stojí, čo to stojí.

V pondelok ráno sa pred Prezidentským palácom objavil detský kočík s nápisom: „Dnes už len a len od pani prezidentky závisí, či sa 3 milióny detí a rodičov konečne dočká úcty zo strany štátu.“ Bol to jasný odkaz prezidentke, že ak zákon nepodpíše, vlastne odmieta pomôcť rodinám s deťmi. Niečo také mimoriadne zákerné a podlé dokáže vymyslieť asi len Igor Matovič. Pretože samotná Zuzana Čaputová vo svojom vyhlásení povedala, že „pomoc rodinám je legitímny cieľ“. Ide však o to, ako im pomôcť. Lebo riešenie, ktoré vymyslel Igor Matovič, bolo mimoriadne nešťastné. Zadlžiť krajinu nie je voči nasledujúcim generáciám vôbec ústretový krok.

Možno to bola náhoda, možno to bol zámer, no spomínaný kočík bol z hnedého menčestru, presne takého, ako s obľubou nosí Kotleba. Chcel tým azda Igor Matovič naznačiť, akým smerom sa bude ďalej jeho vládnutie uberať?

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #pomoc rodinám #protiinflačný balíček