Bez flexibility v myslení liberálov zo SaS sa nepohneme vpred

Zdražovanie-nezdražovanie, učitelia si na zvýšenie miezd musia počkať. SaS zablokovala zvyšovanie daní. Nepostavila sa však proti rastu platov. Preto si koalícia dala ešte týždeň času na ďalšie rokovania. Nádej pre učiteľov tak stále žije.

08.06.2022 19:00
debata (2)

Sulíkovci navrhujú zafinancovať rast platov pedagógov zo zvýšeného výberu daní. Ten narástol práve vďaka vyššej inflácii. Minister školstva Branislav Gröhling hovorí, že do štátnej kasy takto navyše pribudlo 327 miliónov eur. Tento argument má logiku. Ak inflácia prináša vyššie príjmy do štátneho rozpočtu, mali by sa použiť na zvýšenie miezd pracovníkov verejného sektora. Ale nielen učiteľov. Nízke mzdy majú aj lekári, zdravotné sestry, štátni úradníci či sociálni pracovníci. A to sa iba z vyšších inflačných príjmov vykryť nedá. Potrebujeme systémovú zmenu.

To sa nepodarí, pokiaľ nezmeníme systém zdaňovania. Aj zvýšením niektorých daní. Lenže sulíkovci sú kategoricky proti. Zvýšenie jednej dane musí znamenať zníženie inej dane. Takto sa ale nikam nedostaneme. Náš verejný sektor je podvyživený. Ak do neho nenalejeme peniaze, rozsype sa.

Pritom zvyšovanie daní z hazardu, alkoholu a tabaku je všade na svete klasické opatrenie v čase krízy. A my v tej kríze sme. Aj to je morálne opodstatnené. Veď tabak, alkohol i hazard neprospievajú zdraviu, pre spoločnosť sú škodlivé. Prečo ich neobmedziť? Aj zvýšením ich daní, ktoré sa premietne do vyššej ceny. Veď čím menej pitia alkoholických nápojov a fajčenia, tým zdravší národ. Že to až tak nefunguje a vyššia cena ľudí neodradí od konzumácie, to je druhá vec. Aspoň vyberieme viac do štátneho rozpočtu. Na vzdelanie, na nemocnice, na železnice.

Bez určitej flexibility v myslení našich liberálov sa nepohneme vpred. Nie, nemusíme zvyšovať dane podnikateľom či daňovo-odvodové zaťaženie. Resty máme v zdaňovaní tých najmajetnejších.

Iná vec je, že minister financií Igor Matovič zvýšenie platov učiteľov, vyššie výdavky na vzdelávanie podmieňuje iba zvýšením daní morálne pochybného hazardu, alkoholu a tabaku. Je to skutočne nehorázne spájanie. To dokáže vymyslieť len on. A namiesto vecnej, odbornej diskusie opäť raz všetko neúmerne vyšponoval. Kto mu oponoval či vyjadril pochybnosti, toho obratom začal obviňovať a urážať. Našťastie na stredajšom zasadnutí vlády prekvapujúco zvíťazila konštruktívna debata, čo potvrdil aj Sulík. Uvidíme, ako koaliční politici využijú týždeň času, či nakoniec dospejú k nejakému kompromisu.

Keď rokovania zlyhajú, školstvu hrozí od septembra kolaps. Aspoň v niektorých regiónoch, najmä v Bratislave. Niektoré predmety nebude mať kto vyučovať. Ani nekvalifikovaní učitelia. Lebo z takých nízkych platov, zvlášť pre mladých učiteľov, sa vyžiť proste nedá. Pokiaľ nebudeme mať dobre zaplatených kvalitných učiteľov, naša spoločnosť nebude napredovať. Učitelia míľovými krokmi strácajú rešpekt, vzdelanie prestáva byť hodnotou. A jednou z hlavných príčin súčasného politického a spoločenského marazmu je práve aj dlhodobé zanedbávanie školstva.

Bez určitej flexibility v myslení našich liberálov sa nepohneme vpred. Nie, nemusíme zvyšovať dane podnikateľom či daňovo-odvodové zaťaženie. Resty máme v zdaňovaní tých najmajetnejších (príjmov, nehnuteľností, luxusu). Inak sa nám nielen školstvo, ale celý verejný sektor zrúti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #školstvo #vzdelávanie #Igor Matovič #platy učiteľov #zdaňovanie #daňový systém #verejný sektor #SASKA