Matovič má problém

Hlasovanie o protiinflačnom balíčku sa odkladá o týždeň. Dôvod je prostý – koalícii chýbajú hlasy. Predseda OĽaNO, ktorý na konci mája zákon pretlačil s pomocou fašistov, sa teraz bude musieť obracať dvojnásobne, lebo zdvihnúť ruky za tento návrh už nechcú ani niektorí koaliční poslanci. Nebolo by to prvýkrát, keď sa nejaký legislatívny návrh podarilo presadiť pomocou zákulisných kšeftov. Podobný scenár sa dá preto očakávať aj v tomto prípade.

14.06.2022 19:00
debata (7)

Keby chcel Matovič skutočne pomôcť ľudom, ktorí sa kvôli inflácii ocitli v núdzi, a najmä keby svoj návrh prekonzultoval s koaličnými partnermi, tak dnes mohli byť spokojní občania a on si mohol pripísať plusový bod na svoje konto. On však bezhlavo presadil svoj nápad (ktorý nebol ani v programovom vyhlásení vlády), a teraz hrozí, že ľudia nedostanú vôbec nič a Matovičovi sa jeho avantúra vráti ako bumerang.

Ak sa ešte pred niekoľkými dňami zdalo, že koalícia v tejto otázke disponuje 73 poslancami (bez 19 hlasov SaS), tak dnes si už Matovič nemôže byť istý ani týmito počtami. Predstava, že by sa opäť mali spájať s fašistami, nie je pochuti ani viacerým poslanom OĽaNO. Odmietavé stanovisko už verejne prezentoval Juraj Krúpa a je dosť možné, že sa k nemu pridajú ešte ďalší, napr. Kristián Čekovský. Celkovo sa spomína až osem mien.

Ľady sa lámu aj v strane Za ľudí. Traja poslanci – Juraj Šeliga, Jana Žitňanská a Alexandra Pivková – už avizovali, že nebudú hlasovať za prelomenie veta prezidentky. Matematika nepustí, to znamená, že za návrh by zdvihlo ruky iba 62 poslancov. Aj keby sa k nim pridali siedmi kotlebovci, stále je to iba 69 hlasov, a to je na prelomenie veta málo. Matovič ich potrebuje 76.

Minister financií nemôže počítať ani s podporou Smeru, Hlasu a Kotlebových odídencov združených okolo Mazureka. Predstavitelia opozície nemajú najmenší dôvod, aby ho ťahali z „horúcej kaše“. Skôr sa tešia na to ako si „vychutnajú“ jeho potupu.

Schyľuje sa tak k prvému veľkému fiasku Igora Matoviča na pôde parlamentu. Asi nikto nečakal, že k takémuto kroku sa odhodlajú jeho poslanci. Ešte pred rokom sa OĽaNO javilo ako monolit. Všetko mal pevne v rukách on a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mu niekto postavil.

Schyľuje sa tak k prvému veľkému fiasku Igora Matoviča na pôde parlamentu. Asi nikto nečakal, že k takémuto kroku sa odhodlajú jeho poslanci. Ešte pred rokom sa OĽaNO javilo ako monolit. Všetko mal pevne v rukách on a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mu niekto postavil.

Je síce predčasné robiť z jednej vzbury ďalekosiahle závery, ale naznačuje to, že minimálne časť „obyčajných“ si uvedomuje, že už zašli priďaleko. Nebezpečenstvo plynúce z prijatia takéhoto megalomanského balíčka je obrovské – Slovensko je po pandémii aj tak po uši zadlžené. No bratríčkovanie sa s fašistami môže mať ešte ďalekosiahlejšie dôsledky.

Predstavitelia OĽaNO majú teraz ideálnu príležitosť poslať Matoviča na vedľajšiu koľaj. Nie je to len v záujme ich politického prežitia, no najmä v záujme celej krajiny. Ďalšie jeho „vylomeniny“ si už nemôžeme dovoliť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Za ľudí #protiinflačný balíček