Zablokovaný Blaha na facebooku: Kto za pravdu horí?

Po zablokovaní facebookového účtu poslanca Ľuboša Blahu sa objavili názory, že ide o obmedzovanie slobody slova a „brutálnu“ cenzúru. Samotný Blaha označil zrušenie jeho stránky za účelové.

15.06.2022 20:00
Marian Repa aktual Foto:
debata (114)

Treba povedať, že jedna vec je mať názor, čo je v demokracii úplne legitímne. No je rozdiel, keď niekto šíri nenávisť a konšpiračné teórie, čo je aj prípad Blahu.

Odhliadnuc od toho, že bolo dosť úsmevné, keď stúpenec extrémnej ľavice s Che Guevarom na tričku platil za šírenie svojich statusov tisíce eur americkému globálnemu oligarchovi. Nebola to azda zrada neomarxizmu?

Kedysi mladý zapálený ľavičiar už dávnejšie zistil, aký obrovský vplyv majú sociálne médiá, čo aj patrične využil. S pribúdajúcimi sledovateľmi postupne strácal zábrany a radikalizoval svoj jazyk, čím priťahoval ďalších ľudí. Efekt snehovej gule zafungoval dokonale – napokon sa mu na facebook „nabalilo“ až 174-tisíc sledovateľov. Nebol síce najsledovanejším politikom (predbehli ho Pellegrini, Matovič aj Kollár), no jeho kontroverzné postoje vyvolávali množstvo interakcií, čím sa okruh jeho fanúšikov neustále rozširoval.

Jeho názory boli často na hrane, resp. za pomyselnou hranou. Blaha nešetril nikoho: EÚ nazval „bandou lúzrov“, prezidentku zasa „americkou vlastizradkyňou či americkou agentkou“.

To sa mu stalo osudným, pretože Okresný súd Bratislava I v marci rozhodol, že o Zuzane Čaputovej nesmie šíriť nepravdy a svoje tvrdenia musí zo svojich statusov na sociálnych sieťach odstrániť.

Teraz zasiahla aj spoločnosť Meta, ktorá však predtým Blahu viackrát upozornila. Ten síce tvrdí, že „zavreli ústa opozičnému politikovi“, no v podstate si nemôže želať nič viac než to, aby ho verejnosť vnímala ako martýra, ktorého pre pravdu umlčali.

Lenže Blaha nie je Jan Hus, ktorý zhorel za svoju pravdu, ale demagóg, ktorý so sociálnou demokraciou nemá nič spoločné.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Ľuboš Blaha