Posledná šanca pre Matoviča?

Ďalšia rana pre ministra financií Igora Matoviča. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) prepočítala dosahy protiinflačného či „prorodinného“ balíčka. A potvrdila už viackrát vyslovené obavy. Opatrenia pomôžu najmä bohatým rodinám.

16.06.2022 19:00
debata (2)

To tvrdí aj hlavný Matovičov sok v koalícii Richard Sulík. Líder OĽaNO stále opakuje mantru o „prorodinnom“ balíčku a snaží sa polarizovať spoločnosť – za rodiny a proti rodinám. V skutočnosti sa protiinflačný balíček dotkne iba štvrtiny rodín. Spolu pôjde o 2,5 milióna osôb, čo je 47 % celkovej populácie. Zďaleka nie všetkých. Lenže zvyšovanie cien sa týka každého. Matovič však cieli pomoc iba na rodiny s deťmi, a nie na tých, ktorí akútne potrebujú pomoc. Polepšia si aj tie rodiny, ktoré sú bohaté a žiadnu sociálnu výpomoc nepotrebujú. A na tých, ktorí sú ohrození chudobou, ale majú tú smolu, že deti nemajú, alebo sú odrastené, sa proste už nemyslí. Nech si pomôžu, ako vedia. To je vrcholný prejav cynizmu.

Podľa analytikov RRZ miera rizika chudoby domácností s deťmi by mala významne klesnúť, ale domácnosti bez detí bude chudoba ohrozovať ešte viac ako doteraz. Najchudobnejším rodinám sa v budúcom roku zvýši príjem za mesiac o 23 eur. A tento rok iba o tri eurá. To je smiešne málo. Stačí sa pozrieť, ako rastie položka po položke v potravinách. Naopak, najbohatšie rodiny si polepšia tento rok o päť a na budúci o 36 eur. Kde je tu spravodlivosť a solidarita?

Analytici RRZ nezabudli vláde pripomenúť, že balíček bude mať negatívne dosahy na hospodárenie miest a obcí. Dodávajú však, že konkrétne dosahy sa budú líšiť od obce k obci v závislosti od ich finančnej kondície.

Zdá sa, že Matovič je v koncoch. Pritom by stačilo, keby sa začal správať normálne a prestal z balíčka robiť politiku.

Či nakoniec poslanci prelomia veto prezidentky, nie je zatiaľ jasné. Malo by sa hlasovať v utorok 21. júna. V hre sú stále ešte zdroje, z ktorých by sa mal balíček pokryť. SaS nechce, aby sa zvyšovali dane – ani na alkohol, tabak a hazard. Naopak, navrhuje tohtoročné dodatočné výdavky financovať zo zvýšených príjmov štátneho rozpočtu. Tie vzrástli práve zásluhou inflácie.

Neposlušnosť Matovičovi už ohlasujú aj niektorí poslanci OĽaNO. Nechcú sa opäť blamovať a hlasovať s fašistami. Stop už vystavili aj traja poslanci strany Za ľudí. Sme rodina tiež váha.

Zdá sa, že Matovič je v koncoch. Pritom by stačilo, keby sa začal správať normálne a prestal z balíčka robiť politiku. Ide o sociálnu výpomoc štátu chudobným pri zdražovaní, a nie o žiadnu „prorodinnú“ politiku. A prestal sa správať ako dieťa, ktoré sa bojí, že mu niekto chce siahnuť na hračku. Inak sa totiž nedá nazvať pravdepodobne protiústavné schválenie v Národnej rade zo dňa na deň bez parlamentnej debaty či sociálneho dialógu. Pritom je čas pol roka. A to len preto, aby náhodou niekto ministrovi „pozmeňovákom“ hračku „nepokazil“.

Pritom nie všetko v balíčku je zlé. Veď nejde iba o Matovičove výmysly. Opatrenia vypracovali odborníci ministerstva financií. Problém je v komunikácii.

Paradoxne by líder OĽaNO dosiahol viac, keby sa stiahol a nechal vyjednávania na niekoho iného. Napríklad na svojho štátneho tajomníka Marcela Klimeka či poslanca Petra Kremského, alebo aj na premiéra Hegera. Tí hovoria vecne, nie emocionálne, a nehľadajú všade konflikt. To je možno posledná Matovičova šanca. Len či mu ide o pomoc chudobným, alebo o seba samého.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #Igor Matovič #zvyšovanie daní #protiinflačný balíček #prorodinné opatrenia