Ukrajina pred bránami EÚ

Hoci Macron, Scholz a Draghi minulý týždeň Kyjevu otvorili dvere do EÚ a kandidatúru Ukrajiny následne odporučila aj Európska komisia, v Európe zaznievajú hlasy, ktoré jej členstvo spochybňujú.

20.06.2022 20:00
debata (32)

Keďže na začatie prístupových rozhovorov treba súhlas všetkých členských krajín, na najbližšom summite v Bruseli, ktorý sa koná už tento štvrtok a piatok, sa dá očakávať búrlivá diskusia.

Pochybnosti na jednej strane zaznievajú z krajín, ktoré sú veľmi citlivé na korupciu (Holandsko, Dánsko, Švédsko). Holanďania už pred šiestimi rokmi v referende odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou.

Vláda v Haagu síce medzičasom zmenila svoj pôvodne odmietavý postoj a podporila kandidátsky štatút EÚ pre Ukrajinu, holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra však jedným dychom dodal: „Táto krajina má pred sebou ešte veľa domácich úloh.“

Najtvrdším orieškom tak pravdepodobne budú Dáni a Švédi. Popri nich sa môžu pokúsiť o nejaký „podvratný útok“ aj Maďari, či už kvôli právam maďarskej menšiny na Zakarpatskej Ukrajine, alebo zo zištných dôvodov, aby sa zavďačili Putinovi, ktorému budú môcť následne pripomenúť, že oni urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zahatili ukrajinské integračné ambície…

V neposlednom rade bude pri rozhodovaní o členstve Ukrajiny v EÚ rozhodovať to, že na východe krajiny pribieha konflikt a ako priznal samotný šéf aliancie Jens Stoltenberg, ten môže trvať ešte roky.

Faktom je, že časť územia Ukrajiny nie je pod kontrolou Kyjeva a pravdepodobne ani tak skoro nebude. No aj v tejto citlivej otázke už existuje precedens. Ide o Cyprus. Časť jeho územia od roku 1974 de facto okupuje Turecko, ktoré je navyše kandidátskou krajinou EÚ. Napriek tomu sa Cyprus v roku 2004 stal členom EÚ.

Treba však zdôrazniť, že aj keby na summite nerobil nik problémy, začatie vstupných rozhovorov s EÚ má skôr symbolický význam. Má ukázať, že stojíme za Ukrajinou.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Cyprus #Holandsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine