Čaputová na križovatke

Prezidentku Zuzanu Čaputovú by volilo už iba 46 % ľudí. V prieskume dôveryhodnosti politikov bola jej podpora ešte nižšia – 42 percent. Spadla na druhé miesto za expremiéra a lídra najsilnejšej politickej strany Petra Pellegriniho. Je jej prepad skutočne prekvapením, alebo iba logickým vyústením reálnych politicko-spoločenských procesov?

20.06.2022 19:00
debata (61)

V septembri 2020 prezidentke dôverovalo ešte 66 % ľudí. Odvtedy nastáva pomalý, ale trvalý pád. Od februára jej preferencie stagnujú. K prepadu došlo ešte počas jesene a zimy. Nečudujme sa. Práve v tomto období Čaputová čelila útokom z viacerých strán.

Premyslene ju napáda Smer, najmä poslanec Ľuboš Blaha a expremiér Robert Fico. Najprv to bola tvrdá kritika počas pandémie, potom pri obrannej zmluve s USA. Hanlivé označenia za vlastizradkyňu či útoky na súkromný život boli vrcholom. Smer to však robí cieľavedome. Dlhodobým napádaním chce prezidentku znemožniť. Pripravuje si tak pôdu, aby v nasledujúcich prezidentských voľbách mohol postaviť voči už oslabenej prezidentke vlastného kandidáta. Najlepšie samotného Fica. Proti obľúbenej prezidentke by boli jeho šance mizivé.

Smer našiel vo svojom ťažení prekvapivého spojenca – Igora Matoviča. Jemu zase prekáža kritika jeho zmätených návrhov, rozhodnutí a vôbec konfliktného správania zo strany hlavy štátu. Lídrovi OĽaNO, ktorému nedôveruje 90 percent spoločnosti, sa náramne hodí, že môže liberálne orientovanú prezidentku vykresľovať ako „kaziteľku“ jeho „jedinečnej“ konzervatívnej „prorodinnej“ politiky.

Prepad preferencií prezidentky v polovičke mandátu je bežným javom kdekoľvek na svete. U Čaputovej sa tento pokles dal očakávať.

Oslabená prezidentka nenecháva chladnými ani zištných politických špekulantov. Keď si všimli jej klesajúcu podporu, odhadzujú pokrytecký závoj a až donedávna slová uznania a chvály menia zo na deň na tvrdú kritiku.

Pritom prepad preferencií prezidentky v polovičke mandátu je bežným javom kdekoľvek na svete. U Čaputovej sa tento pokles dal očakávať. Do prezidentského súboja vstúpila pre širšiu verejnosť ako neznáma osobnosť. Nemala za sebou ťažké politické rozhodnutia, dôležité vyhlásenia, ktoré by preveril čas. Že na ne v prezidentskej funkcii dôjde, bolo iba otázkou času. Pandémia, vakcinácia, referendum o predčasných voľbách, obranná zmluva s USA či niektoré sporné zákony koalície – to všetko boli ťažké otázky, ktoré prirodzene rozdeľovali spoločnosť. Postoj prezidentky, nech už bol akýkoľvek, nemohol nechať jej obľúbenosť bez odozvy.

Pokles podpory zatiaľ vôbec neznamená, že Zuzana Čaputová nemá šancu na znovuzvolenie. To, že proti kovanej liberálke hlásiacej sa k západným hodnotám stojí národno-konzervatívny blok od Fica cez Danka a Matoviča až po Uhríka a Kotlebu, je predsa úplne prirodzené.

Pre Čaputovú stále nie je nič stratené. Ak sa však rozhodne svoj mandát o rok a pol obhájiť, bude musieť zmeniť stratégiu. Viac sa venovať obyčajným ľuďom. To už sčasti aj naznačila. Ako na začiatku svojej misie sa opäť mieni stať hlasom tých, ktorých nie je počuť. A mala by si tiež dať veľký pozor, aby sa nedala vťahovať do účelových provokácií. To funkciu prezidenta vždy iba ponižuje a nakoniec aj zničí.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #popularita #Igor Matovič #prezidentka #dôveryhodnosť politikov #Zuzana Čaputová