Protiinflačný balíček: Matovič by sa mohol pozrieť do Rakúska

Od samého začiatku je zrejmé, že v prípade Matovičovho balíčka nejde o pomoc ľudom v núdzi, pretože tieto opatrenia obchádzajú veľkú časť spoločnosti a nie sú ani adresné. A keďže majú začať platiť až od januára budúceho roka, nie sú ani včasné. Ide len a len o to, aby Igor Matovič mohol ukojiť svoje ego a v prípade prelomenia veta sa pomstiť prezidentke. Lebo pomsta je sladká, nech to stojí, čo stojí...

21.06.2022 19:00
debata (29)

Keďže koalícia minulý týždeň nemala dostatočný počet hlasov na prelomenia prezidentkinho veta, hlasovanie sa posunulo. Dalo by sa očakávať, že Matovič využije „nadstavený“ čas na presviedčanie poslancov (ako to urobil predtým v prípade kotlebovcov) a zoženie potrebných 76 hlasov, aby triumfálne ohlásil, že balíček prejde parlamentom.

Lenže nič také sa nedialo a otázne je, kto by boli tí „obrátení“. Odídenci z OĽaNO majú pramalú chuť vyťahovať Matoviča zo „šlamastiky“, ktorú si sám vyrobil. Do úvahy teoreticky prichádzajú poslanci hnutia Republika. Lenže po utorkovom vystúpení Milana Mazureka v rozprave je zrejmé, že obrátenie Šavla na Pavla sa nekoná.

Navyše, šéf OĽaNO, ktorý predtým pri prerokovaní návrhu balíčka v Národnej rady sedel a niekoľkokrát sa zapojil do rozpravy, teraz v parlamente vôbec nebol. A ani žiadny minister. Tento fakt môže naznačovať, že nad celým balíčkom sa zmráka.

Keby chcel Matovič naozaj pomôcť aspoň rodinám, za ktoré tak vehementne bojuje, tak by schválil iba tú časť zákona, ku ktorej prezidentka nemala pripomienky. Respektíve by pristúpil na kompromis, ktorý mu ponúka SaS. Lenže on nechce ustúpiť a tvrdí, že pri tejto téme sa nedá robiť kompromis. A tak hrozí, že po 1. júli rodiny nedostanú vôbec nič.

A možno práve to je Matovičov cieľ. Bude môcť zo seba urobiť martýra, ktorý veľmi chcel pomáhať, no „zlá“ Čaputová a „protirodinní progresívci“ mu v tom zabránili.

Hrozí, že po 1. júli rodiny nedostanú vôbec nič. A možno práve to je Matovičov cieľ. Bude môcť zo sebe urobiť martýra, ktorý veľmi chcel pomáhať, no „zlá“ Čaputová mu v tom zabránila.

Porazení však napokon budeme všetci – rodiny, dôchodcovia aj sociálne slabí. Za dverami sú prázdniny a vládny štvorlístok sa za pol roka nedokázal zhodnúť na tom, ako pomôcť ľudom, ktorým z príjmov ukrajuje inflácia. Pretože ľudia potrebujú pomoc okamžite. Teraz hneď, keď cena benzínu atakuje hranicu dvoch eur, keď ceny energií a potravín letia prudko hore. Nie od 1. januára 2023 vo forme nejakého krúžkovného!

Po príklady, že sa to dá, netreba chodiť ďaleko – rakúska vláda minulý týždeň predstavila balík opatrení zameraných na zmiernenie vplyvu vysokej inflácie. V rámci neho dostanú všetci dospelí občania príspevok 500 eur a ľuďom s nízkymi príjmami pridajú ďalších 300 eur. Okrem toho v auguste vláda popri rodinných prídavkoch rodinám vyplatí 180 eur na každé dieťa navyše. Pritom rakúsky vládny kabinet už v marci poskytol ľudom balík v hodnote 2 mld. eur na zvládnutie masívneho zvýšenia cien energií.

U nás stále nič, len jeden neuznaný karpatský génius silou-mocou presadzuje niečo, čo ľudom ani nepomôže. Skončí sa tento príbeh pomstou alebo fiaskom?

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Igor Matovič #protiinflačný balíček