Draho a drahšie

Sú témy, ktoré sú večné. Nielen chlieb je už dávno drahý, ale ceny všetkých potravín astronomicky stúpajú. Pochopiteľne, odráža sa v tom aj závratné zdražovanie energií. Ale aj všeličo iné.

22.06.2022 20:00
debata (9)

Inflácia akcelerovaná vojnou na Ukrajine odhalila „cisára“ v plnej a treba povedať, že naozaj nevábnej nahote. Nedostatky slovenského potravinárstva od výroby až po stôl konzumenta sú len jedným ohnivkom v dlhej reťazi problémov svetovej potravinovej politiky.

Všetci dobre poznáme pohľad na (zväčša) ľudí v dôchodkovom veku tlačiacich sa pri regáloch so zľavneným tovarom. Neraz sa stávali terčom skutočne nemiestnych vtipov a spoločenského opovrhnutia. Smiech človeka rýchlo prejde, keď sa ocitne v situácii, že si bez zliav nekúpi ani maslo. A to ešte ani netuší, že samotný hypermarket prežíva v dnešných časoch len preto, že akciové ceny rozširuje na čoraz širší sortiment a čoraz častejšie. Preč sú zlaté časy politiky výhodných „nákupov pod jednou strechou“, ktorá sa pred 60 rokmi začala šíriť v západnej Európe a ktorá postupne dostala maloobchod do nezávideniahodnej situácie. A nielen ten. Domáce poľnohospodárstvo v celej Európe bojuje o prežitie a Slovensko tento trend „úspešne dobehlo“. Pôdu sme si zastavali automobilkami, domácej hydiny máme chatrných 43 percent, s bravčovým mäsom je to podobne a také ovce, náš národný poklad, už podaktorí poznajú len z ľudových pesničiek.

Žijeme totiž vo svete, kde sa stalo prirodzenejším, že lacnejšia mrkva je tá dovezená z Juhoafrickej republiky, dopovaná hydina je z Brazílie, bravčové zo Španielska a cesnak z Číny. Ak chce domáci producent svoje výrobky predať reťazcu, reťazec mu cenu skreše na minimum, aby si ich potom zákazník vôbec v akcii kúpil. A tak už horko-ťažko prežívajú nielen niektoré skupiny zákazníkov, ale aj potravinová výroba ako taká. Časy teórií nekonečnej hojnosti sú preč.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny #ekonomika rastu #zdražovanie potravín