Matovičov „tvorivý cirkus“ pokračuje. Až do úplnej záhuby

Matovič zvíťazil. Hoci v parlamentnej sále zazneli radostné výkriky, jemu vôbec nešlo o to, aby svojím balíčkom pomohol ľudom. Chcel iba ukázať svoju moc, a tak sa neváhal spojiť aj s kotlebovcami. Okrem prelomenia tabu, že s fašistami sa nehlasuje, toto v skutočnosti Pyrrhovo víťazstvo vnútri koalície prehĺbi už aj tak značné trhliny. Kto by však čakal, že sa pre tento zákon rozpadne, tak sa veľmi mýli. Táto smutná šou jedného klauna musí pokračovať...

23.06.2022 19:00
debata (28)

Predseda parlamentu Boris Kollár s úsmevom na tvári pomenoval situáciu veľmi presne: „My to v tomto tvorivom cirkuse dovládneme.“ Vládni politici sú si vedomí, že napriek neustálym roztržkám všetky ostatné alternatívy sú z ich hľadiska len horšie. A keďže dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky, dobrovoľne pustiť znovu Fica k moci sa nik nechystá. Tobôž SaS, ktorej už prischla nálepka „rozbíjač“ vlády.

A potom je tu ďalší dôležitý faktor – čas. Na Slovensku každá kauza po týždni „vyšumí“ do stratena a ide sa ďalej. Navyše, pred nami je leto. Dalo by sa povedať milosrdné, pretože všetky hádky a spory upadnú od zabudnutia. A na jeseň koalícia vykročí v ústrety novým…

Pretože Igor Matovič nikam neodchádza, on tento systém zostrojil a len on ho môže zastaviť. Úvahy o tom, ako by bolo fajn, keby sa Heger vymanil z pod jeho vplyvu, zostanú len zbožným prianím a predmetom akademických úvah. Zatiaľ má všetko v rukách tento novodobý Hérostratos, ktorý zničí celú krajinu, len aby ulahodil svojmu egu.

Smutné je, že v jeho vyčíňaní sú mu nápomocní takmer všetci poslanci OĽaNO. A že s výnimkou Juraja Krúpu sa nenašiel nik, kto by mu povedal: Dosť, už stačilo! Ako sa asi cítia poslanci Stančík a Čekovský, ktorí predtým deklarovali, že prezidentkino veto neprelomia, no napokon hlasovali za? A najmä, čo si o nich majú myslieť voliči?

Svojím tichým súhlasom pomáhajú Matovičovi rozkladať politický systém. Vôbec sa potom nemôžeme čudovať, že podľa aktuálneho Eurobarometra až 67 percent Slovákov je nespokojných s tým, ako funguje demokracia u nás, čo nás radí na prvé miesto v rámci EÚ! Asi nemá zmysel porovnávať sa so Škandinávcami, no ak je priemer EÚ 38 % a v susednom Česku je nespokojných len 35 % ľudí, tak toto by mal byť varovne zdvihnutý prst pre všetkých politikov u nás.

Na rozdiel od minulosti, keď bolo zle, no existovalo nejaké svetielko na konci tunela, dnes ľudia nevidia žiadnu reálnu alternatívu. A hoci máme zaregistrovaných viac ako 150 politických strán, väčšinu ponuky tvoria zlodeji, exoti, mafiáni a fašisti.

Odkaz je jasný – štát nemôžu riadiť sebastrední jedinci, ktorých jedinou kvalifikáciou pre politiku je ich silné ego. Po tom, čo tu predvádza Matovič so svojou suitou, sa nemožno čudovať, že frustrácia sa zväčšuje.

Na rozdiel od minulosti, keď bolo zle, no existovalo nejaké svetielko na konci tunela, dnes ľudia nevidia žiadnu reálnu alternatívu. A hoci máme zaregistrovaných viac ako 150 politických strán, väčšinu ponuky tvoria zlodeji, exoti, mafiáni a fašisti.

Tam, kde vládne beznádej, hrozí, že moci sa chopí niekto, kto ľuďom sľúbi, že urobí poriadok a oni mu naivne uveria.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič