Židovská príležitosť pre Slovensko

Vážny izraelsko-poľský spor by mohol rozhýbať dve slovenské ministerstvá. Rezorty školstva a zahraničných vecí.

23.06.2022 21:00
debata (5)

Ide o to, že Izrael nepošle cez letné prázdniny okolo 7-tisíc stredoškolákov na vzdelávacie návštevy Auschwitzu. Vláde v Jeruzaleme sa totiž nepáči, že Varšava si zaumienila kontrolovať učivo mladých Židov o holokauste.

Poliaci boli prvými obeťami nacistickej invázie, keď vypukla druhá svetová vojna, a na rozdiel od viacerých okupovaných krajín nemali kolaborantskú vládu, ako bol napríklad režim Jozefa Tisa na Slovensku. Poľských Židov posielali do plynových komôr nacisti, nie Poliaci, ale izraelskí študenti spoznávajú úplnú pravdu: medzi vrahmi Židov boli aj Poliaci z radov civilného obyvateľstva v okupovanom Poľsku. A Varšave sa kompletný výklad dejín nepozdáva, pripúšťa hovoriť o Poliakoch jedine ako o obetiach Hitlera.

Zrušenie edukačných návštev v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Auschwitzi na okupovanom poľskom území by nemuselo definitívne znamenať, že toto leto mladí Židia nespoznajú utrpenie a vraždenie svojich predkov na mieste činu.

O túto možnosť by neprišli, keby Slovensko ponúklo vzdelávacie návštevy u seba. A počet 7-tisíc cudzincov počas leta by bol zároveň významný prínos pre cestovný ruch.

Izraelských stredoškolákov by nepochybne zaujalo Múzeum holokaustu v Seredi. Exponátmi i dizajnom nijako nezaostáva za pamätníkom obetiam holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme. V niektorých autentických veciach ho možno ešte prevýši.

Seredské múzeum pritom nie je takpovediac umelé, pretože sa nachádza v areáli bývalého koncentračného tábora pre Židov, kde vykonávali nútené práce. A s Auschwitzom ho spája veľa: zo Serede totiž nacisti vypravovali vlaky, ktorých konečnou stanicou bolo práve peklo v Auschwitzi.

Sereď pritom nie je všetko, čo by Slovensko dokázalo ponúknuť (hoci by to už nesúviselo s holokaustom). Napríklad hrobka rabína Chatama Sofera v Bratislave patrí medzi najviac vyhľadávané miesta v strednej Európe medzi Židmi z celého sveta.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Auschwitz-Birkenau #Chatam Sofer #Múzeum holokaustu Sereď