Covid je späť: Máme sa báť?

Stalo sa to, čo nikto nečakal. Nová vlna covidu prišla ešte pred letnými prázdninami. Šíreniu vírusu nezabránili ani vysoké teploty. Úplne naopak ako v minulých dvoch rokoch. Čo robiť? Máme sa báť?

26.06.2022 20:00
debata (30)

To nikto nevie. Obozretnosť je však namieste. Obidva nové varianty omikronu sú veľmi nákazlivé. Našťastie zatiaľ nespôsobujú ťažký priebeh ochorenia. Ale všetko sa môže zmeniť. Vlastne toho ani veľa nevieme. Údaje z Európy sú ako na hojdačke. Niekde sú počty nakazených vysoké, no hneď u našich susedov nízke.

Experti tvrdia, že ak nie sú zahltené nemocnice, počet nakazených je druhoradý. Lenže aj tu sú značné rozpory. V niektorých krajinách je počet hospitalizovaných nižší, vo Francúzsku (čiastočne aj v Portugalsku) vysoký. A niekde je už táto vlna na ústupe. Ktovie, veď covid nám opätovne ukazuje, aký je nevyspytateľný.

A čo Slovensko? Nikto nevie. Z jednoduchého dôvodu. U nás sa totiž testuje minimálne. PCR testovanie už nie je voľne dostupné. Treba mať výmenný lístok od všeobecného lekára. AG testy sú minulosťou. Kto by sa s nádchou či škriabaním v hrdle išiel dať testovať? Veď to určite bude senná nádcha. Je preto celkom možné, že počet prípadov je viacnásobne vyšší ako štatistikami udávané dve-tri stovky.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už aj avizoval, že PCR testovanie vo veľkom ani nebude obnovené. Rozumieme, že dnes treba zvažovať každé euro, ale takto opätovne dostávame Slovensko do „dátového pekla“. Rovnako ako v minulosti nebudeme poskytovať pravdivé štatistiky. A pokiaľ nedôjde k nárastu hospitalizácií alebo k rozšíreniu medzi ohrozenými skupinami, zmeny nečakajme. Len či potom znovu nebude neskoro.

Čo nás čaká? Máme sa obávať dovoleniek v zahraničí? Ako sa na nich správať? Nosiť rúška v uzavretých priestoroch? Ministerstvo zdravotníctva by sa malo konečne prestať tváriť ako mŕtvy chrobák.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #koronavírus #omikron