Ako sa Matovič s Hegerom rozhodli učiteľom zapchať ústa

Eduard Heger a Igor Matovič v sobotu nečakane zvolali tlačovku, na ktorej oznámili, že chcú pridať zamestnancom vo verejnej správe. Minister financií sa na nej zároveň Richardovi Sulíkovi ospravedlnil spôsobom jemu vlastným. Hneď ako povedal: „odpustime si“, nasledovala výčitka, že šéf SaS na neho v priebehu týždňa zaútočil 365-krát. Nevedno, kto mu to spočítal, no takýto spôsob „zmierenia“ je dosť nešťastný. Rovnako ako jednorazový „odpustok“ na zalepenie úst učiteľov.

26.06.2022 19:00
debata (7)

Ak to Matovič myslel naozaj úprimne a chcel sa ospravedlniť, v prvom rade mal verejne priznať, že sa v prípade balíčka dopustil chyby. Nič také však v sobotu na tlačovej besede nezaznelo. Matovič povedal, že rodinný balíček je schválený a už nemá zmysel sa obviňovať, kto hlasoval s fašistami. A tak je výsledný dojem dosť rozpačitý. Vyzerá to tak, že Heger v úlohe mierotvorcu primal financmajstra k tomu, aby sa vedľa neho postavil a pred kamerami povedal obligátne „sorry“, no tam sa jeho možnosti končia. Nemožno sa čudovať, že Sulík na túto výzvu ani nereagoval…

Ešte dôležitejšie je však samotné meritum veci. Je zrejmé, že obaja lídri OĽaNO cítili potrebu nejako odčiniť blamáž, že balíček, ktorý prešiel v parlamentne len s pomocou fašistov, pomôže len časti spoločnosti. Odhliadnuc od toho, kde sa v štátnej kase zrazu objavilo 200 miliónov eur, je nápad jednorazovo prilepšiť učiteľom o 500 eur, po tom, čo do „luftu“ išlo viac ako miliarda, slušne povedané, veľmi slabou náplasťou.

Podobne ako rozhodca, ktorý sa v zápase „upískne“ a následne sa snaží svoj predchádzajúci verdikt „kompenzovať“, aj v tomto prípade zostane z tohto návrhu rozpačitý dojem, lebo je z neho cítiť snahu nespokojným učiteľom rýchlo zapchať ústa.

Vyzerá to tak, že Matovič, po tom, čo sa prebral z víťazného opojenia, veľmi rýchlo zistil, že jeho „skvelému“ nápadu takmer nikto netlieska, ba, naopak, celá republika je skôr naštvaná, a tak spôsobom jemu vlastným, bez prepočtov a analýz „šplechol niečo“, len aby si udobril nahnevaných učiteľov.

Odborári nechcú jednorazovú almužnu, chcú riadnu valorizáciu platov, ktorá by im v týchto ťažkých časoch umožnila normálne žiť.

Tí však nechcú jednorazovú almužnu, chcú riadnu valorizáciu platov, ktorá by im v týchto ťažkých časoch umožnila normálne žiť.

Lenže aj Matovič si vie veľmi dobre spočítať, že jednorazová odmena ho v konečnom dôsledku vyjde oveľa menej, ako keď zdvihne učiteľom mzdy o požadovaných desať percent, pretože pri ďalšom dvíhaní platov sa bude vychádzať z relatívne nižších základných platov.

Bude na odborároch, aby sa nedali opiť rožkom a takéto riešenie odmietli. Pretože ak preváži stratégia lepší vrabec v hrsti ako holub na streche, o pár mesiacov im zostanú len oči pre plač.

Už dnes mladí učitelia vo väčších mestách dokážu len ťažko z takého nízkeho príjmu vyžiť. Keďže ekonomické vyhliadky nie sú ružové a NBS predpovedá dvojcifernú infláciu aj v budúcom roku, musia zabojovať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Richard Sulík #Igor Matovič #Eduard Heger