Lengvarského posledný pokus. Je už jeho osud spečatený?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nikdy nebol favoritom Igora Matoviča. Napriek tomu, že ho do funkcie dosadilo OĽaNO. Šéf hnutia dodnes neprehltol odvolanie bývalého ministra Marka Krajčího.

28.06.2022 20:00
debata (8)

Lengvarský si paradoxne u Matoviča priťažil zvládnutím pandémie. V celej verejnosti tak zatienil „neobyčajne skvelú“ prácu svojho predchodcu Krajčího. A aj premiéra počas prvej a druhej vlny, samotného Matoviča. Bol to vlastne on, ktorý „riadil“ boj s pandémiou. Krajčí bol iba takým miništrantom. O to skôr nemôže líder OĽaNO odpustiť súčasnému ministrovi zdravotníctva úspech.

Minister financií číha na každú šancu, aby svojho kolegu mohol verejne pranierovať. Príležitosti sa ponúkajú. A to najmä pri rekonštrukcii a výstavbe nemocníc. Do roku 2026 by sa malo rekonštruovať 860 lôžok a vystavať vyše tisícky nových. Celý proces mešká. Svoj podiel viny má aj šéf rezortu zdravotníctva.

Vláda už tretíkrát posunula schválenie výstavby nemocníc. Zostávajú iba dva dni do konca mesiaca. Lengvarský nás ubezpečuje, že ide iba o technické detaily a doladenie časových plánov. Hovorí sa aj o tom, že projekty by sa mali dofinancovať z verejných zdrojov. To je iba priznanie, že ich v sľúbenom termíne nestihneme dostavať a využiť tak stovky miliónov eur z plánu obnovy.

Lengvarskému vo vláde odobrili výstavbu nemocnice v Martine a plánovanej (od roku 1987) najšpičkovejšej nemocnice na Rázsochách. Minister síce ubezpečil, že v najbližších dňoch dôjde k podpisu, lenže otázkou je, či bude mať zmluvu kto podpísať. Lebo on už nemusí byť vo funkcii.

Navyše do konca júna má ukázať, ako zvýšiť platy zdravotníkom. Matovič už vyhlásil, že má dvoch kandidátov na jeho miesto. Je jasné, že Matovič v koaličnej kríze ani vzrastajúcom tlaku v OĽaNO neustúpi zadarmo. Niečo za niečo. Lengvarského osud je tak možno už dnes spečatený.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #nemocnice #Igor Matovič #plán obnovy #Vladimír Lengvarský