Zavelí SaS do opozície?

Koalícia za uplynulé dva roky prešla množstvom kríz. Na konfliktné spolužitie Igora Matoviča s Richardom Sulíkom sme si už preto zvykli. Súčasná situácia je však vyhrotená natoľko, že prvýkrát reálne hrozí jej rozpad.

28.06.2022 19:00
debata (5)

Dôkazom toho, že nálada v koalícii je na bode mrazu, je to, že SaS zvoláva na 6. júla zasadnutie republikovej rady, na ktorom majú rozhodnúť o prípadnom odchode z vlády. Mlčanie, štipľavé poznámky či neúčasť na zasadnutí koaličných rád – to všetko tu už bolo. No liberáli nikdy predtým nesiahli po takomto vážnom prostriedku.

Je zrejmé, že sulíkovcom pretiekol pohár trpezlivosti. Dlho zatínali zuby a vystrájanie Igora Matoviča prechádzali mlčaním. No aj „talianske manželstvo“ má zjavne svoje medze. Nevyberané útoky a opakované porušenia koaličnej zmluvy, ktoré vyvrcholili prijatím tzv. rodinného balíčka, boli evidentne tou poslednou kvapkou.

Keďže hlavnou príčinou problémov v koalícii je Igor Matovič, dá sa predpokladať, že liberáli Hegerovi predložia na stôl ultimátum, v ktorom budú žiadať odchod ministra financií z vlády. Hoci premiér takúto možnosť nevylúčil, je veľmi nepravdepodobné, že by sa na takýto krok odvážil.

Na druhej strane ak by Heger uvažoval o budúcnosti OĽaNO v dlhodobejšej perspektíve, nielen v horizonte najbližších volieb, tak mu musí byť jasné, že s Matovičom na čele má OĽaNO prakticky nulový koaličný potenciál. To stavia hnutie do nepríjemnej situácie, podobnej tej, v akej sa ocitol Smer. No kým Ficovi a spol. trvalo 12 rokov, kým sa zmenili na vydedencov, ktorí sa ocitli v úplnej izolácii, Matovičovi na to stačili len dva roky. Tomu sa povie výkon!

Žiaduci je odchod Matoviča, no momentálne sa javí ako pravdepodobnejší odchod SaS z vlády. Ak si chcú liberáli zachovať tvár, nič iné im už nezostáva.

Na „prevrat“ v OĽaNO preto nastala tá príhodná chvíľa. Ak by mal Heger odvahu, tak by Matovičovi jednoducho povedal, že škodí hnutiu, vláde a celej krajine, a preto by mal kabinet urýchlene opustiť.

Lenže na dohodu treba vždy dvoch. A nezdá sa, že by šéf OĽaNO niekam odchádzal. Už svoje minuloročné odvolanie z postu premiéra vnímal ako obrovské poníženie. Napriek pokániu, ktoré v sobotu prezentoval pred televíznymi kamerami, sa dá skôr očakávať, že by, naopak, privítal, keby koalíciu opustil jeho rival Richard Sulík.

Jedna vec je, čo by malo byť, no reálny svet riadiaci sa logikou moci neumožňuje vždy dosiahnuť tento ideál. Žiaduci je odchod Matoviča, no momentálne sa javí ako pravdepodobnejší odchod SaS z vlády. Ak si chcú liberáli zachovať tvár, nič iné im už nezostáva.

Napokon, ako sa ukázalo pri rodinnom balíčku, bez hlasov SaS sa koalícia dokáže zaobísť. Odchod sulíkovcov do opozície nemusí viesť okamžite k predčasným voľbám, pretože v parlamentne môžu existovať rôzne ad hoc koalície. Otázne je, či je to najšťastnejšie riešenie, ak vláda hľadá spojencov medzi fašistami. Túto otázku by si však mal zodpovedať predovšetkým Igor Matovič.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #Eduard Heger #SASKA