Krajina v ženskom bruchu

Nedávne zrušenie ústavného práva na prístup k interrupcii v USA je prejavom potreby uplatňovania agresívnej sily, zároveň však aj slabosti a strachu ktorejkoľvek spoločnosti, ktorá si ovládnutie sexuality vytýči ako nástroj jej politického upevňovania.

29.06.2022 20:00
debata (2)

V diele Dejiny sexuality predstavil francúzsky filozof Michel Foucault sexualitu ako formu skúsenosti, ktorá sa stáva predmetom poznania na priesečníku medicíny, politiky, ekonómie, náboženstiev a filozofie. Najmä vo vzťahu k politike, ktorá býva obrazom syntézy úrovne poznania tej-ktorej spoločnosti, sa sexualita odpradávna stala oblasťou, na ktorej sa najlepšie ovláda spoločnosť. Kedykoľvek, keď sa spoločnosť alebo kultúrny okruh dostane do vážnej krízy, mení sa na nástroj moci, ovládania, trestania a kontroly. Iste aj preto nazvala etnologička Germaine Tillionová ženské reprodukčné orgány „posledným kolonizovaným územím na svete“.

Lebo sú to ženy, kto je vzhľadom na previazanosť sexuality s reprodukciou tou početnejšou časťou ľudstva, nútenou preberať všetky najzávažnejšie následky aj v situáciách, keď sa sexualita mení na nástroj trestu, ovládania a poníženia za vypovedanie štandardizovanej poslušnosti systému kontroly. Milióny či miliardy žien, neraz ešte malých dievčat, ktorých maternice poslúžili ako strategická zbraň v nespočetných politických konfliktoch na celom svete, a ktorých utrpenie sa neskončilo privedením neželaného dieťaťa na svet, ale sa pre ne vzhľadom na sociálne odvrhnutie ešte len začalo, sú stále len zlomkom z celkového počtu tých, pre ktoré je tehotenstvo z tej alebo onej príčiny utrpením s celoživotnými následkami. Ospravedlňované „vyššími“ záujmami štátu alebo dokonca Boha.

Právo na dobrovoľne podstúpenú interrupciu sa aj preto stalo uznaním práva na ľudskú integritu ženy, schopnej a majúcej právo rozhodovať o svojom osude v situácii, ktorú sama vyhodnotí. Tak ako právo krajín nebyť kolonizované a vykorisťované v prospech nadradených záujmov kolonizátora. Neuznať toto právo znamená viesť dobyvačnú vojnu v čase, keď je jasné, že je spoločnosť v skutočnosti veľmi slabá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #umelé prerušenie tehotenstva #Michel Foucault #interrupcie USA