Lekárska česť

Pred dvomi rokmi sa hovorilo o tzv. reformnom lete, počas ktorého sa mali uskutočniť verejné diskusie týkajúce sa vypracovania reformného dokumentu Moderné a úspešné Slovensko.

05.07.2022 20:00
debata (19)

Tie sa neuskutočnili, ale ministerstvo financií zverejnilo „národný integrovaný reformný plán“, podľa ktorého sa mal oslabený karpatský tiger opäť vrátiť k „dobiehaniu vyspelého sveta“. A to aj, ak nie predovšetkým, aj v skutočne pálčivých sférach školstva a zdravotníctva.

Pri stave, v akom sa naše zdravotníctvo nachádza dlhodobo, sotva možno za dva roky očakávať zázraky. To, že máme obrovský problém s nedostatkom lekárov a zdravotníkov, vieme roky. Vieme, že v niektorých regiónoch „čo mladô, to zutekalo“, a to, čo ostalo zo zdravotnej starostlivosti, sa opiera o dobrú vôľu a lekárov a lekárok dávno v dôchodcovskom veku. Nie preto, že „starô nevládalo“, ale preto, že mu to nedovolí individuálna profesionálna česť. Za to si zaslúžia úctu, no, štát sa, čuduj sa svete, nemôže donekonečna opierať len o nadľudský výkon a česť jednotlivcov, ktorí ako-tak plátajú jeho dlhodobé systémové zlyhania.

Ministerstvo zdravotníctva až vlani začalo podrobne analyzovať reálnu sieť všeobecných a detských lekárov za účelom presnej štatistiky. Ambulantná starostlivosť pre dospelých je uspokojivá len v šiestich zo 79 okresov a pediatria nie je dostatočne zabezpečená v žiadnom. Niektoré údaje pritom môžu prekvapiť: Najhoršia situácia je v Žilinskom kraji, zatiaľ čo niektoré z mála „zabezpečených okresov“ sa nachádzajú na východnom Slovensku. Situáciu má pomôcť riešiť mapka, na základe ktorej má byť na jeseň zverejnená výzva pre mladých lekárov na pôsobenie v ohrozených oblastiach.

Či budú mať byť čím motivovaní, je otázne. Profesionálna česť je pojem už tak trochu predmoderný, a najmä, len zo cti sa ľudia, ani len lekári, od ktorých neraz očakávame zázraky, nenajedia.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #nedostatok lekárov #národný plán obnovy