Na horizonte zatiaľ nič

Návrat pandémie COVID-19, ktorá v Európe doteraz bublala (a stále buble) pod pokrievkou, zatiaľ čo vo vedľajších hrncoch sa varí napätie z vojny, inflácie, zlosti a všeobecného strachu, sa dal očakávať.

10.07.2022 17:30
debata (12)

Ale vzhľadom na nekonečnú sériu Jóbových zvestí sa radšej všetci rozhodli tváriť ako hluchí a slepí. V júni náhle radikálne stúpol počet prípadov (vo Francúzsku alebo v Portugalsku až o 50 %) a koncom mesiaca už Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádzala údaj 4,1 milióna nakazených celosvetovo. Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných okolo 910 prípadov nákazy.

Tendencia je mierna, ale vzostupná. Ak by sa o to človek ani veľmi nezaujímal, pri výletoch do uzatvorených priestranstiev supermarketov si nemôže nevšimnúť, že pribúda ľudí s rúškami na tvári. Počet infikovaných stúpa aj u našich susedov. Čína, kde sa to celé začalo, je stále rozhodnutá dodržiavať stratégiu nulovej tolerancie covidu. Aj preto, že mnohé prípady sú bezpríznakové, opäť vyhlásili lockdown a v karanténe sú milióny obyvateľov. Medzi Južnou a Severnou Kóreou je z toho zámienka na nový politický konflikt – Severná Kórea obvinila Južnú, že sa v prihraničných oblastiach ľudia dotýkajú „cudzích“ predmetov.

Vírus preniká pre celý rad škár. Sú to najmä uvoľnené opatrenia na pracoviskách, vo verejnej doprave, na miestach zábavy a rekreácie. Okrem toho sa posledné subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 s rekordnou úrovňou prenosnosti ukazujú aj oveľa chytľavejšie ako ich predchodca BA.2. Ochrana po treťom očkovaní sa zmenšuje a o ďalšom sa prakticky vôbec nehovorí – prakticky aj preto, že z toho hrozí vyostrenie duseného napätia, ktoré by mohlo mať politicky nepredstaviteľné následky.

Všetci vieme, že jeseň a zima tohto roku skutočne „nebudú krátke“, zato budú veľmi studené. A ak k tomu pridružíme hrozbu ďalšej vlny covidu, v európskych štátoch sa môže situácia uvoľniť aj z posledných oprát. Zatiaľ je však leto, ľudia majú „pohodu“ a čerta starého im záleží na hrozbe, ktorá sa zatiaľ zdá priveľmi vzdialená.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #koronavírus #Covid-19 #omikron