Toto nie je kríza koalície, toto je kríza slovenskej politiky

Čaká nás horúce politické leto. Ešte ani nepoznáme všetky požiadavky strany Sloboda a Solidarita a už sa roztrhlo vrece s rôznymi špekuláciami. Zdalo sa, že od Richarda Sulíka to bol dobrý ťah, keď dal dva mesiace na vyriešenie krízy. Pravdepodobne to však bude mať opačný účinok.

11.07.2022 19:00
debata (22)

Predseda SNS Andrej Danko už má vo všetkom jasno. Podľa neho neodíde z vlády iba Igor Matovič, ale aj minister hospodárstva Sulík. Pretože bez rovnakej osobnej obete je nemožné vynútiť odchod lídra OĽaNO. Danko dokonca už pozná aj mená ich nástupcov – ministrom financií sa stane štátny tajomník Marcel Klimek a na Sulíkov post zasadne jeho štátny tajomník Karol Galek. Aké jednoduché z úst človeka, ktorý podobnú vládnu krízu v minulosti spôsobil. Celá vec je však oveľa zložitejšia.

Tu totiž nejde iba o jednoznačne formulovanú požiadavku liberálov. Tu ide o snahu razantne zmeniť štýl vládnutia. To v OĽaNO zatiaľ nepochopili, rovnako ako im nič nehovoria prieskumy o náladách v spoločnosti. Minister obrany Jaroslav Naď ani nenaznačuje, že by Matovič mohol rezignovať. Radšej menšinová vláda. Na prvý pohľad by to mali mať v OĽaNO jednoduchšie – spory so Sulíkom zaniknú. Realita však bude pre nich zničujúca.

O podporu sociálnych opatrení a dôležitých zákonov – ktorých nebude v zhoršujúcich sa časoch núdza – budú musieť žobrať. Buď práve od Sulíka, alebo od fašistov. Tí ucítia svoju príležitosť a budú koaličné strany vydierať. Rozdeľovanie spoločnosti na rôzne tábory ako naposledy „prorodinných“ a tých ostatných (čo Matovič opakovane robí ) už stratí na čare. Je otázkou, dokedy sa veľká časť poslancov (i ministrov) OĽaNO aj v strane Za ľudí dá ponižovať a urážať. Budú riskovať navždy svoje dobré meno? Zvlášť Eduard Heger. Stojí im Matovič za to?

Preto na stole momentálne nie je zotrvanie Matoviča na stoličke ministra financií, ale jeho verejná činnosť a akceptácia ako politika, s ktorým nie je možná akákoľvek spolupráca.

Posledná kvapka, ktorou pretiekol pohár, bolo prelomenie veta prezidentky v protiinflačnom balíčku na budúci rok. Úplne zbytočne, pretože tento nedemokraticky prijatý zákon nebol akútny. Matovič si ho vydupal. Išlo o demonštratívny prejav hrubej moci. Ak by SaS nepovedala dosť, nasledovali by v krátkom slede ďalšie. Tu nejde pritom o vzťahy v koalícii. Tie nám môžu byť ukradnuté. Tu ide o ustavičné vydieranie a vynervovanie spoločnosti. Stále riešime koalíciu a Matoviča, iba nie reálne problémy vo všetkých sektoroch spoločnosti – ktoré sa rútia. Matovič ich nerieši. On všetko iba zjednoduší a vyhrotí. Ale takto sa nedá fungovať nielen v koalícii, ale ani v celej spoločnosti.

Preto na stole momentálne nie je zotrvanie Matoviča na stoličke ministra financií, ale jeho verejná činnosť a akceptácia ako politika, s ktorým nie je možná akákoľvek spolupráca. Pretože čím ďalej, tým viac sa zaraďuje k pravicovým extrémistom a Smeru, ktorí majú nuloví koaličný potenciál. Uvedomujú si to v OĽaNO?

Príslovie hovorí: múdrejší ustúpi, hlúpy sa háda. Naši politici si myslia, že čím viac sa hádajú, tým sú múdrejší. Teraz nastal čas pre Matoviča (a nielen pre neho) konečne preukázať aspoň štipku múdrosti. Pomohol by tak celej krajine. Pretože toto nie je kríza koalície, toto je hlboká a systematická kríza slovenskej politiky a spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #vláda SR #koalícia #Igor Matovič #koaličné spory #SASKA