Kauza mastičkár. Konopný arcizločin

S použitím veľmi nekorektného slovníka voči neborkám opiciam, Slovensko je krajina veľmi ďaleko za opicami. Nie je reč len o krívajúcich inštitúciách a rozpadávajúcich sa systémoch zabezpečujúcich chod štátu a vôbec dávajúcich jeho existencii zmysel. Reč je o drogách, presnejšie o marihuane, a o justícii.

14.07.2022 20:00
debata (8)

Ako veľmi pápežskejšia od pápeža túži naša spoločnosť byť, a najmä čím naša justícia chce byť spravodlivejšia od Spravodlivosti, ukazuje aj prípad pána Josefa Šipoša, ktorému sa rozhodla zničiť život za niekoľko kilogramov marihuany, ktoré prechovával v záujme výroby konopných mastí ako liečiva. Nič horšie Josefovi Šipošovi dokázané nebolo. Ak by sa však predsa niekomu málilo, tak spravodlivosť „arcizločincovi“ zhabe aj rodinný dom, aby pre istotu nemali kde bývať ani jeho syn a rodičia, a potom, keď mu trest vyprší a kdesi pod mostom mu budú choroba a staroba dýchať na chrbát, bude musieť u súdnych úradníkov dokazovať spôsob obživy.

Na boji proti podobným neškodným a mnohými chorými ľuďmi vyhľadávaným výrobcom konopnej masti je na Slovensku najpríznačnejšia vehementnosť o to väčšia, o čo trápnejšie sú postihovaní skutoční zločinci. A o čo viac sa súdy tvária, že bojujú proti organizovanému zločinu. Keby Josef Šipoš „nehulil“, ale by sa z pozície ctihodného otca rozhodol radšej sexuálne obťažovať dospievajúce deti, ušlo by sa mu niekoľkomesačné „no-no-no!“, ba možno i súcit niektorých farníkov. Veď sme ľudia, nie? Nevraviac o tom, že keď sa pred spravodlivosťou ocitnú samotní prokurátori, po nepomerne nižších trestoch si môžu spokojne vydýchnuť vo vlastnom foteli, pretože im medzičasom strechu nad hlavou nikto nevezme.

Pravdaže, nič z toho neznamená, že problematika drog neexistuje a nemala by sa riešiť. Slovenská spoločnosť ňou však extrémne netrpí, oveľa viac trpí na nevedomosť. Niektoré krajiny, ktoré mali reálny problém s priekupníkmi či narkobarónmi, sa rozhodli pestovanie marihuany regulovaným spôsobom legalizovať. Od decembra 2013 je napríklad v Uruguaji každý občan oprávnený vypestovať šesť rastlín a registrovaní pestovatelia môžu kanabis predávať vo väčších množstvách priamo do oprávnených lekární. Za krátky čas sa eliminoval čierny obchod, cezhraničný obchod, kriminalita, drogová závislosť aj zbytočné šikanovanie.

Josef Šipoš, ktorému chceli najskôr napariť 20 rokov a ktorý zatiaľ dostal 15, sa proti rozsudku odvolal a upovedomená je i prezidentka. Jeho prípad má smerovať aj do Štrasburgu. Ak ani to nepomôže, možno z týchto miest Josefovi Šipošovi odporučiť, aby sa po uplynutí trestu rovno presťahoval do Uruguaja a neponižoval sa ďalej pred úradníkmi štátu, ktorý si spravodlivosť zamieňa za pohon na bosorky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #legalizácia marihuany #Dobroslav Trnka #František Ondrek #Josef Šipoš