Konečne rozumný postoj európskych lídrov?

Dobrá správa prišla z Česka, ktoré v tomto polroku predsedá Európskej únii. Premiér Petr Fiala oznámil, že pripravovaný siedmy sankčný balíček proti Rusku bude bez plynu. Lídri EÚ si konečne uvedomujú, že sankcie musia mať väčší dosah na Rusko ako na krajiny, ktoré tie sankcie uvaľujú. Inak nemajú zmysel.

14.07.2022 19:00
debata (66)

Závislosť niektorých krajín (napríklad Slovenska) od ruského plynu je enormná. Vladimir Putin si to uvedomuje. Preto hrá s nami hru. A víťazí v nej. A to aj preto, že vedenie EÚ mu v tom doteraz napomáhalo. Mnohí lídri si myslia, že sú šachoví veľmajstri, a pritom hrajú na úrovni regionálnych šachistov.

Výsledok? Európe hrozí, že cez zimu nebude mať čím kúriť, teplá voda bude na prídel a obmedzovať sa bude musieť aj priemysel. Pritom ceny nielen plynu, ale aj ostatných energií, ako aj bežných tovarov budú rásť. Každý trochu triezvo uvažujúci človek si uvedomuje, že pandémiou vyčerpaní ľudia to už psychicky i ekonomicky nemusia zvládnuť a hrozia nepokoje. V Taliansku sa pre prístup k vojne na Ukrajine rozpadá vláda.

Pritom sankcie zatiaľ mali malý vplyv na rozhodovanie Kremľa. Oveľa väčší na vojnu majú dodávky zbraní Ukrajine. Americký raketový systém HIMARS robí Rusku značné problémy. Nefunguje proti nemu obrana. Jedine touto cestou donútime Putina k ústupkom.

Mnohí európski lídri si myslia, že sú šachoví veľmajstri, a pritom hrajú na úrovni regionálnych šachistov.

Sankcie na ropu nemali vôbec žiadny zmysel – okrem morálneho. Rusko preorientovalo vývoz do iných krajín. V Číne vytláča dodávky zo Saudskej Arábie. Dovozy z tohto autokratického režimu nerešpektujúceho ľudské práva pravdepodobne nahradia výpadky z ruského trhu v EÚ.

S plynom si škodíme aj sami. To, že bude prebiehať plánovaná údržba plynovodu Nord Stream 1, ktorá sa začala v pondelok, je známe od jesene minulého roka. Napriek tomu Kanada s odvolaním sa na sankcie zadržiavala opravenú kľúčovú turbínu. Kde je tu solidarita? O koľko menej plynu pritečie? Všetci vedeli, ako to je. Je celkom možné, že Rusi už chod plynovodu neobnovia. Vidia, že nemáme žiadne plnohodnotné alternatívy.

Chýbajú terminály pre LNG plyn a dodávatelia, siete nie sú ešte dostatočne prepojené. USA by muselo primárne export plynu preorientovať do EÚ. Zaplatíme viac ako v Ázii? Nórsko nemá dostatočné kapacity. A budú jednotlivé štáty medzi sebou solidárne, keď v krajinách, v ktorých bude aj viac plynu, nebude mať obyvateľstvo čím kúriť?

Racionálnejší prístup naznačil aj Európsky parlament. Poslanci diskutovali o zdanení neočakávaných nadmerných ziskov. Niektoré krajiny už tak urobili. Ako je totiž možné, že energetické firmy majú abnormálne zisky a ľudia nemajú z čoho zaplatiť vysoké účty za energie? Z navrhovanej 50-percentnej dane by sa mala financovať pomoc najviac postihnutým skupinám populácie alebo zelené energie. Diskutuje sa konečne aj o regulácii cien energií. Vo Francúzsku tak urobili a výsledkom je relatívne nízka inflácia oproti iným krajinám EÚ.

Pandémia i vojna na Ukrajine ukazujú v plnej nahote, aká nesebestačná a zraniteľná je celá EÚ. Ospevovanému ekonomickému i sociálnemu modelu hrozí kolaps. Ak nezľavíme z povýšeneckého prístupu, nevyhrá pragmatizmus, na konci nás čaká slabá Európa. To by sme si mali uvedomiť.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #vojna na Ukrajine #sankcie EÚ #ruský plyn #sankcie na Rusko