Ach, tie naše diaľnice slovenské!

Po každej dovolenke strávenej v zahraničí si slovenskí turisti kladú tú istú otázku: Prečo to všade inde ide, len u nás nie? Reč je, samozrejme, o výstavbe diaľnic.

18.07.2022 20:00
Marian Repa aktual Foto:
debata (27)

Slovensko sa v porovnaní s ostatnými krajinami javí ako spiaca šípková Ruženka, ktorá stále čaká na odkliatie. Výstavba u nás pokračuje slimačím tempom. Preto nemáme dôvod hľadieť na nikoho, dokonca ani na balkánske krajiny, zvrchu.

Také Chorvátsko nás predbehlo už dávno. O niekoľko dní otvorí 2,4-kilometrový most na polostrov Pelješac, ktorý výrazne uľahčí cestovanie na juh krajiny. Cestou do Dubrovníka už autá nebudú musieť prechádzať cez Bosnu a Hercegovinu, ktorá rozdeľuje Chorvátsko na dve časti. To nepochybne posilní turistický ruch v Južnej Dalmácii, ktorá bola teraz tak trochu odrezaná od zvyšku Chorvátska.

Rozlohou oveľa väčšie Rumunsko, ktoré malo pred vstupom do EÚ v roku 2007 len 261 km diaľnic, stihlo v priebehu pár rokov rozšíriť svoju diaľničnú infraštruktúru na takmer 1 000 km. Na porovnanie: kým my sme v roku 2004 mali 400 km diaľnic, tak za 18 rokov, čo sme v únii, u nás pribudlo len ďalších 400 km rýchlociest. Je zrejmé, že Rumunsko, na rozdiel od nás, využíva štrukturálne fondy podstatne lepšie ako my.

Dokonca aj Srbsko, ktoré je mimo EÚ, a preto sa nemôže spoliehať na finančnú pomoc z Bruselu, má cestnú infraštruktúru, o akej sa nám môže len snívať.

Je evidentné, že niečo robíme zle. Len čo sa vodič rozbehne, už o chvíľu stojí. Jeden lievik pri Strečne, druhý pri Ružomberku. Potom si každý rozmyslí, či pôjde na dovolenku do Tatier či Pienin, alebo sa vyberie niekam inam.

Ak si naši kompetentní budú klásť otázku, prečo sa Slováci nehrnú do našich hôr, tak časť odpovede sa skrýva aj v tom, že ľudia jednoducho nechcú skysnúť v hodinovej zápche pod Strečnom či pri Ivachnovej.

Ak sa teraz tešíme z toho, že vo výstavbe obchvatu Ružomberka, ktorý už mal byť dávno hotový, sa pokračuje, je to skôr prejav zúfalstva.

Čo o dostavbe obchvatu Ružomberka a diaľnice do Košíc hovorí v podcaste denníka Pravda odborník na dopravu Ondrej Matej?

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #diaľnice #Srbsko #Chorvátsko #Rumunsko