O čo ide v skutočnosti SaS? Skončí zákopová vojna predčasnými voľbami?

V sobotu večer odštartovali rozhovory na záchranu koalície. Premiér Eduard Heger sa rozprával s predsedom SaS Richardom Sulíkom za zatvorenými dverami. Zatiaľ nemáme žiadne bližšie informácie, iba klasické vyhlásenie o konštruktívnosti dialógu.

18.07.2022 19:00
debata (3)

Zatiaľ môžeme iba špekulovať, o čom diskutovali. Premiér už pred rozhovorom vyslal SaS jasný signál. Mala by urobiť krok späť (inak „hrozí návrat mafie“). To nebude vôbec jednoduché, aj keby bol nakoniec Sulík naklonený kompromisom. Koaličnú zmluvu totiž jeho strana už vypovedala a trvá na uzatvorení novej. Navyše, pokračovanie v koalícii je podmienené odstúpením lídra najsilnejšej koaličnej strany z postu ministra financií.

OĽaNO pritom už raz SaS ustúpilo a pred vyše rokom na naliehanie liberálov Matovič odišiel z premiérskeho postu. Ak by tak urobilo znovu, bol by to jasný prejav slabosti a najmä strata hrdosti (nech už je Matovič akýkoľvek). Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš reagoval preto celkom logicky. Odvolanie Matoviča je pre nich červená čiara. Ako kompromis sa ponúka Sulíkova rezignácia z postu ministra hospodárstva. Lenže iba to by napätú situáciu nevyriešilo. Sulík s Matovičom by sa naďalej stretali na koaličných radách. Ich averzia sa neskončí, iba sa zmení pole pôsobnosti. Koalícii by to v dlhodobejšom horizonte príliš nepomohlo.

Nálady v spoločnosti, volebné preferencie politických strán, prieskumy dôveryhodnosti politikov môžu mať nakoniec iba jediné riešenie – predčasné parlamentné voľby.

Pokiaľ však chce SaS v koalícii pokračovať, bude musieť pristúpiť na nejaký kompromis – personálny alebo programový (daňovo-odvodová reforma). Lenže otázka dňa je, či Sulík vlastne chce zostať v koalícii. Povedzme si pravdu, príliš mu to nepasuje. Pokiaľ saskárski ministri odídu, menšinová vláda OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí bude pri schvaľovaní zákonov v NR vo väčšine prípadov závislá práve od podpory liberálov. Sulík môže jednou ranou zabiť dve muchy. Zhodí zo seba jarmo neobľúbenej koalície, za ktorú nesie hlavnú vinu práve Matovič. A zároveň bude v parlamente kladením podmienok vydierať menšinovú vládu a zvyšovať svoju “trhovú“ hodnotu.

Posledný prieskum agentúry AKO pre TV JOJ znovu potvrdil, že bez stále dominujúceho Hlasu nebude možné zostaviť budúcu vládu. Peter Pellegrini bude mať na výber, koho do nej vziať. Karty v rukách budú mať iba tie najsilnejšie strany. Ak by SaS pokračovala v koalícii, nie je vylúčené, že jej preferencie začnú rapídne padať dole. Navyše sa šepká, že na jeseň sa na scéne objaví nová liberálno-pravicová strana, ktorá načrie do saskárskeho voličského košiara. Sulík si rýchlo spočítal, že zotrvanie v koalícii ho môže vyjsť v budúcnosti draho. Preto radšej zvolil urýchlený odchod.

Do konca leta bude prebiehať zákopová vojna. Zatiaľ nič nie je vylúčené – ani zotrvanie Matoviča vo funkcii ministra financií, ani zotrvanie SaS v koalícii, ani menšinová vláda. Stále viac sa rysuje, že súčasný stav je dlhodobo neudržateľný. Aj keby sa situácia na určitý čas stabilizovala. Nálady v spoločnosti, volebné preferencie politických strán, dôveryhodnosť jednotlivých politikov môžu mať nakoniec iba jediné riešenie – predčasné parlamentné voľby. Nemôžeme vylúčiť, že práve ony budú rozhrešením na konci leta.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #koalícia #Eduard Heger #SASKA