Ide to s nami dolu vodou... a pôjde ešte viac

„Už v období pred pandémiou slovenská ekonomika strácala dych a dobiehanie ekonomickej úrovne Európskej únie sa takmer zastavilo,“ píše sa v aktuálnej analýze NBS Štrukturálne výzvy 2022. Kým pandémia rast slovenskej ekonomiky výrazne spomalila, kvôli vojne na Ukrajine teraz hrozí, že sa prepadne do recesie. Môže za to najmä naša závislosť od dodávok energií z Ruska.

19.07.2022 19:00
debata (69)

To, čo sa kedysi javilo ako veľká výhoda, teraz sa ukazuje ako výrazný hendikep. Svedomie by si mala spytovať celá politická garnitúra, ktorá na Slovensku vládla od plynovej krízy v roku 2009. Hoci o energetickej bezpečnosti sa veľa diskutovalo a na potrebu zmeny stále upozorňovali analytici, takmer nič sa v tomto smere neurobilo. Kým ostatní svoje zdroje diverzifikovali, my sme tvrdo spali… Naša nečinnosť nás teraz dobieha.

To, čo sme dlhé roky trestuhodne zanedbávali, sa nedá dobehnúť za pár mesiacov. Zabezpečiť alternatívne dodávky plynu, ropy a jadrového paliva pre atómové elektrárne a najmä vybudovať nové dopravné trasy je záležitosť niekoľkých rokov. Navyše, v prípade rafinérie ropy si to vyžiada značné investície do zmeny technológií.

Kým pandémia rast slovenskej ekonomiky výrazne spomalila, kvôli vojne na Ukrajine teraz hrozí, že sa prepadne do recesie. Môže za to najmä naša závislosť od dodávok energií z Ruska.

Minister hospodárstva Richard Sulík síce obyvateľov nedávno upokojoval, že na celú budúcu vykurovaciu sezónu budeme mať dostatok plynu, no naplnenosť plynových zásobníkov na 64 percent nie je žiadna sláva… A to najmä v kontexte toho, že už niekoľko dní sa špekuluje o tom, že Rusko po plánovanej 10-dňovej odstávke plynovodu Nord Stream už neobnoví dodávky plynu do Nemecka. Znamenalo by to, že európske domácnosti vo viacerých krajinách budú čeliť obmedzeným dodávkam tepla. A čo je ešte horšie, vážne by to poškodilo európsku ekonomiku. Mrznúce domácnosti, odstavené fabriky a vysoká inflácia by nepochybne rozkývali politickou situáciou v EÚ. Už teraz badať nárast popularity rôznych populistických hnutí, a čo možno čakať, ak by sa naplnili tie najpesimistickejšie scenáre?

Vzhľadom na to, že národné vlády súperia o obmedzené zdroje, hrozí, že celá Európa bude túto zimu čeliť veľmi vážnym konfliktom a sporom. Je pochopiteľné, že v Nemecku rastie nervozita. Aby sa predišlo najhoršiemu, otvorila sa dokonca debata o krátkodobom návrate k fosílnym palivám (čo bolo donedávna totálne tabu). Táto zima bude preto veľkým testom európskej solidarity. Z toho všetkého má nepochybne radosť Moskva, ktorá sa hrou na mačku a myš snaží vraziť klin medzi európske krajiny.

Ak by sa zadrhol nemecký ekonomický motor, malo by to obrovské dopady aj na Slovensko, ktoré je od exportu svojich tovarov do Nemecka značne závislé.

Je nepochybné, že súčasná geopolitická situácia urýchli potrebu energetickej transformácie. No nebyť laxného prístupu slovenských politikov časť z „domácich úloh“ sme už mohli mať dávno hotovú. Nehovoriac o dlhodobom zanedbávaní v oblasti školstva a vzdelávania, čo má vplyv na znížený inovačný potenciál ekonomiky. Nikoho preto nemôže prekvapiť, že to s nami v najbližšom období pôjde dolu vodou.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #Nord Stream #diverzifikácia surovinových zdrojov