Kúriť vlastným dychom

Počuli sme už všelijaké odporúčania. Variť len v prikrytých hrncoch, sprchovať sa do niekoľkých minút, vypínať svetlo, kde sa dá. O vytváraní zásob konzumných sviečok zatiaľ reč nebola, ale to len preto, že nenahrádzajú to, čoho bude najmä po lete citeľný nedostatok – plyn.

20.07.2022 20:00
debata (13)

Keď nemecký kancelár Olaf Scholz nedávno dostal otázku, či by k tomu nepridal ešte zopár užitočných drobných tipov pre občanov, stručne odpovedal, že nie. V očakávanom stave plynovej núdze spojenom s výpadkom ruského plynu prichádza s užitočným tipom Európska komisia. Radí, aby členské krajiny EÚ znížili počas vykurovacej sezóny spotrebu o 15 percent.

Riešenie nevyzerá na jednoduchú matematickú rovnicu. Jej zmyslom sú sankcie proti Rusku, ktoré ho majú dostať na kolená vo vojenskom ťažení na Ukrajine, lenže Európa sa zatiaľ tvári, akoby to ona mala nekonečné zásoby plynu a veľkoryso smela pokynúť, komu sa dostane a komu nie. Hľadá krátkodobé náhrady dodávok za ruský plyn a ropu, pričom niektoré krajiny vrátane Slovenska sú úplne závislé práve od plynu ruského, a kým by sa zdroje diverzifikovali, ľudia, čo si to odskáču, by obrástli cencúľmi ako v rozprávke Mrázik. Ceny za ropu a plyn výrazne stúpali už pred vojnou a západné sankcie ich ešte umocnili, čo vedie k inflácii, ktorá je podobne ako závislosť od ruského plynu v Európe veľmi nerovnomerná. Sankcie, ktoré vraj oslabujú Rusko, v skutočnosti oveľa viac oslabujú EÚ, ktorá potom v ekonomicky veľmi nerovnej Európe prichádza s tvorivými nápadmi o všeobecne zníženej spotrebe a mechanizmoch „vzájomnej solidarity“.

Tie však dosiaľ nikdy nefungovali. Nečudo, že členské krajiny majú veľmi nejednotné postoje a ľudia bruselským opatreniam nedôverujú. Či sa vôbec obnoví prevádzka Nord Stream 1, navyše vôbec nezávisí od Európy. Možno sa napokon dočkáme i rady, aby sme si teplo domova začali zabezpečovať vlastným dychom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Európska komisia #ruský plyn #sankcie na Rusko #Nord Stream 1