Matovičova šnúrka

Bol horúci piatkový deň, masy sa potili pri pracovnej činnosti alebo pri vodných plochách počas extrémnych horúčav spojených s klimatickými zmenami a problémami so žatvami, a prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová prijala predsedu vlády Eduarda Hegera, aby v prezidentskom paláci prediskutovali jediný zásadný problém Slovenska, ktorý sa volá Igor Matovič.

22.07.2022 21:07
debata (5)

Koaličnú krízu pritom vraj nespôsobil on. Vznikla na popud Richarda Sulíka a strany SaS, ktorá vypovedala koaličnú zmluvu a ak toho času minister financií a šéf hnutia OĽaNO do konca leta neodíde, štyria saskárski ministri podajú demisiu. Dá sa očakávať, že Hegerovo leto bude skutočne tropické. Hlavne preto, že akokoľvek sa situácia vyvinie, nevyvinie sa dobre.

Prezidentka však po stretnutí s premiérom očividne nemá rovnaký názor na to, kto krízu spustil. Podľa Hegera za to viac-menej môže jediný prieskum verejnej mienky, ktorý ukázal to, čo sa všeobecne vie – že Igor Matovič stratil už prakticky všetky zvyšky podpory, čoho sa chytila SaS. Zuzana Čaputová až tak veľmi nezjednodušovala. Pomerne sucho dala na vedomie, že vládna kríza nie je dôsledkom jedného kroku, nech by bol akokoľvek mylný. Lenže viac, ako vyhlásiť, že očakáva jeho ukončenie, urobiť nemohla. A to očakávanie môže byť veľmi vysoké. Čaputová a Heger sa jednoducho na krízu nepozerajú rovnakými očami.

Z premiérových vyjadrení sa skôr zdá, že sa usiluje zachrániť Matoviča, a nie vyriešiť koaličnú krízu. Ak pripúšťa menšinovú vládu, riskuje spoluprácu, resp. podporu extrémistov, čo vôbec nie je nereálna predstava. Napätie je ochotný udržiavať až do konca prázdnin, no nezdá sa, že preto, aby objavil očakávané riešenie, ktoré by bolo ako-tak znesiteľné pre ďalšie fungovanie krajiny. Ak Boris Kollár spomínal, že nikto nechce visieť na „šnúrke od kotlebovcov“, iba obišiel oveľa aktuálnejšiu skutočnosť, že zatiaľ Hegerove kroky celkom visia na šnúrke Matovičovej.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koaličná kríza #Eduard Heger #Zuzana Čaputová