Veľký deň slovenských expremiérov. Na Mečiarovu „oslavu“

Robert Fico zažíva pravdepodobne najhektickejšie leto vo svojej bohatej tridsaťročnej politickej kariére. V utorok najprv dostal zlú a potom dobrú správu. Tá zlá mu už ani neprekáža, tá dobrá ho potešila.

26.07.2022 19:00
debata (35)

Generálny prokurátor Maroš Žilinka si vypýtal z Úradu špeciálnej prokuratúry spisový materiál ku kauze Súmrak. A to aj na základe mediálnych informácií, ktoré v v posledných dňoch uzreli svetlo sveta. Zabralo aj Ficovo video, kde sa sťažuje na prieťahy v konaní. Na jeho (obvineného) podanie proti uzneseniu o vznesení obvinenia ešte z 22. apríla, respektíve 6. mája dozorujúci prokurátor nie a nie odpovedať. Fico špekuloval o dôvodoch.

Vyšetrovateľ prezradil, že vyšetrovanie celej kauzy považuje za skončené a prebieha iba záverečné preštudovanie spisového materiálu. Potom rozhodne. Či podá, alebo nepodá obžalobu. NAKA nevylúčila, že už v auguste sa tak môže stať a Fica aj exministra vnútra Roberta Kaliňáka obžalujú.

Či na tom niečo zmení Žilinkova iniciatíva, nie je zatiaľ isté. Generálny prokurátor bude posudzovať zákonnosť a správnosť postupu špeciálneho prokurátora. Ak narazí na porušenie zákona, môže uplatniť povestný paragraf 363 a celé vyšetrovanie pošle do koša. To je pre Fica dovolenkujúceho v zahraničí jednoznačne pozitívna správa z domova.

Horšia už prišla z Ukrajiny. Tá šéfa Smeru zaradila na čiernu listinu. Podľa Centra proti dezinformáciám pri Rade národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Fico šíri ruskú propagandu. Naopak, iného expremiéra – Mikuláša Dzurindu – vyznamenali. Zaradili ho do exkluzívnej medzinárodnej pracovnej skupiny pre bezpečnostné garancie pre Ukrajinu.

V žiari reflektorov je v posledných dňoch aj ďalší expremiér Peter Pellegrini. Ten síce ukazuje vľúdnejšiu a sympatickejšiu tvár ako jeho materský Smer, ale posledné „nedorozumenia“ jeho smerovanie spochybňujú.

Ficovi je určite sympatickejší Žilinka. Ten ešte pred inváziou Ruska na Ukrajinu v januári navštívil Moskvu a pri príležitosti osláv podpísal s tamojším generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom – už vtedy zaradeným na sankčný zoznam EÚ – program spolupráce. Dlhší čas mu trvalo, aby po invázii aspoň oznámil, že zmluva sa nebude napĺňať.

V žiari reflektorov je v posledných dňoch aj ďalší expremiér Peter Pellegrini. Ten síce ukazuje vľúdnejšiu a sympatickejšiu tvár ako jeho materský Smer, ale posledné „nedorozumenia“ jeho smerovanie spochybňujú. Sťažuje sa, že Hlas nemá peniaze, skladajú sa z vlastných platov a dobrý je im každý tisíceurový dar. Vozový park jeho predstaviteľov však o chudobe nesvedčí. Práve naopak.

Pellegrini najprv nevedel vysvetliť, odkiaľ si „nasporil“ na drahý byt na nábreží Dunaja. Potom, prečo sa vozí na požičanom luxusnom Volkswagene Touareg, a nedávno zase vysvitlo, že jazdí na Volve V6O v cene desiatok tisíc eur, ktoré má požičané od sestry. Žeby expremiér, bývalý podpredseda vlády, predseda Národnej rady a dlhoročný poslanec nemal na svoje auto?

A to všetko v deň, keď oslavuje 80. narodeniny prvý slovenský premiér Vladimír Mečiar. Politik, ktorý sa „preslávil“ medzinárodnou izoláciou, zneužívaním demokracie, svojou malou „corsičkou“, mega vilou Elektra či povestnými nočnými letmi do Moskvy. Aké symbolické.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #Mikuláš Dzurinda #Vladimír Mečiar #Ukrajina #Peter Pellegrini #Maroš Žilinka