Rusko testuje európsku solidaritu. Ako to nakoniec dopadne?

Cena plynu vystrelila v stredu na najvyššiu hodnotu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu – na 224 eur za MWh. S približujúcou sa zimou neistota na trhoch rastie. Otázka už neznie, koľko plynu z Ruska pritečie, ale či vôbec.

27.07.2022 19:00
debata (28)

Preto sa celá Európska únia musí pripraviť, že v najbližších mesiacoch si bude musieť vystačiť bez ruského plynu. Kremeľ každým dňom mení rozhodnutia. Na jednej strane vypína plyn, znižuje dodávky, na strane druhej plynovodom smerujúcim cez Ukrajinu na Slovensku zvyšuje tlak a vyvoláva očakávania, že by mohlo prúdiť viac plynu.

Už teraz je zrejmé, že ak chceme prežiť zimu, musíme zredukovať spotrebu plynu. Nejaké to percento menej oproti minulosti by sme mali zvládnuť. Preto rodiaca sa dohoda (zatiaľ dobrovoľná) na znížení o 15 % od začiatku augusta do konca marca nie je taká hrozivá. Lenže závisí od krajiny. Niektoré štáty sú viac závislé od ruského plynu, niektoré menej. Závisí to od geografickej polohy, ako aj od historického vývoja. Tu nastáva problém. Maďarsko by záväznú dohodu mohlo blokovať.

Ani druhá časť riešenia – povinná solidarita s krajinami v núdzi – zatiaľ nenašla podporu. Španielsko a Portugalsko sa obetovať nechystajú. Samozrejme, sú vo výhode oproti Slovensku, ležia na opačnom konci EÚ. Ruský plyn nepotrebujú. Zabúdajú, že keď padne ekonomika jednej európskej krajiny, povezie sa celá únia. Ak sa to nebodaj prihodí Nemecku, čaká nás nevídaná ekonomická recesia. A južné krajiny – na čo spomínané dve asi zabúdajú – to nepocítia na plyne, ale na finančných trhoch. Euro bude opäť kvôli nim v ohrození. Špekulanti si už teraz brúsia zuby.

Putin vie, čo robí. Vie, kde je Európa zraniteľná. Pritom ešte pred niekoľkými týždňami sme počúvali veľkohubé vyhlásenia európskych lídrov o tom, že čoskoro zastavíme akýkoľvek dovoz ruského plynu a ropy.

Slovensko má trochu šťastie. EÚ v tomto polroku predsedá Česko. To má veľmi podobné záujmy ako my. Ak by tak nebolo, ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi by sa sotva podarilo vyrokovať výnimky. Dokonca naša spotreba nebude musieť klesnúť o 15 %, ale,, naopak oproti posledným piatim rokom môžeme spáliť o päť percent viac. Za to ho treba pochváliť. Tu by naši koaliční i opoziční politici mali držať spolu. Ide o nás všetkých.

Inou vecou je, či máme dostatočne naplnené zásobníky plynu. Minister Sulík tvrdí, že áno. Zatiaľ na 50 %. Spolu s Rakúskom zaostávame v únii iba za Lotyšskom (90 %). Experti však tvrdia, že to nemusí stačiť.

To ukáže čas. Gazprom znovu znižuje dodávky plynu cez Nord Stream 1 na polovicu (iba 20 % celkovej kapacity). Opäť pre technické problémy. To sa môže dokola opakovať. Zámienka sa vždy nájde. Už teraz priteká do Európy iba tretina objemu z minulých rokov. Naplniť plynové zásobníky pred zimou na 80 % sa preto asi nepodarí.

Kremľu to neprekáža. Príjmy z drahého plynu mu vynahradia výpadky z nižších dodávok. Prebytočný plyn a ropu predáva inde vo svete. Devízové rezervy mu rastú.

Putin vie, čo robí. Vie, kde je Európa zraniteľná. Pritom ešte pred niekoľkými týždňami sme počúvali veľkohubé vyhlásenia európskych lídrov o tom, že čoskoro zastavíme akýkoľvek dovoz ruského plynu a ropy. A položíme tak ruskú ekonomiku na kolená. Teraz budeme šťastní, ak nenastane opak. Rusko nezastaví úplne dodávky plynu a európska ekonomika nepadne na kolená.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #plynová kríza #solidarita #ruský plyn