Ticho pred búrkou. V čom sa Sulík mýli

Koaličná kríza je v polčase. Za mesiac sa takmer nikam nepohla. Vládne strany zo zákopov stále opakujú rovnaké stanoviská. Nič na tom nezmenila ani piatková tlačová konferencia Richarda Sulíka a prestup poslanca Juraja Krúpu do SaS.

29.07.2022 18:52
debata (73)

Povedzme si otvorene, jeho odchod z OĽaNO sa dal očakávať, ako aj to, že zakotví u sulíkovcov. Liberálne orientovaný poslanec pri oznamovaní prestupu iba podčiarkol, čo všetci vieme. Antikorupčné hnutie OĽaNO sa zmenilo na konzervatívne zoskupenie, ktoré bojuje proti liberalizmu. Prelomenie veta prezidentky Zuzany Čaputovej pri časti protiinflačného balíčka za aktívnej pomoci fašistov bolo iba poslednou kvapkou.

Márne o Krúpovom kroku šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič hovorí, že to je iba zahmlievanie a že v skutočnosti ide o zradu, za ktorou stoja peniaze a mafia. To iba dosvedčuje, že v OĽaNO sa neodohráva žiadna sebareflexia. Práve naopak. Ako povedal Krúpa, vo vnútri hnutia vedenie vypovedanie koaličnej zmluvy zdôvodnilo záujmami oligarchov a temnými silami liberálov. Konšpirácie hodné už iba Smeru, kotlebovcov a uhríkovcov. Ako potom môže liberálny poslanec pôsobiť v Matovičovom hnu­tí?

Domnievali by sme sa, že aspoň Eduard Heger bude mať rozumnejšie stanovisko – ako sa na predsedu vlády patrí. Lenže už aj on opakuje mantru, že SaS sa sto čo stoj usiluje potopiť protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Ako keby nebolo inej alternatívy. Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sú do seba čoraz zahľadenejší. Odklon od reality je čoraz zreteľnejší. Nedávne hulvátstvo ministra obrany Jaroslav Naďa na adresu Petra Pellegriniho by ho v západnej európskej demokracii úplne diskvalifikovalo a musel by sa porúčať. OĽaNO sa stále viac začína podobať na Orbánov Fidesz a Kaczyńského stranu Právo a spravodlivosť.

Táto kríza nie je o odchode SaS z koalície, je výlučne o Matovičovi. Treba si uvedomiť, že sa nezmení. Ani po prípadných voľbách. Je vo svojich vyjadreniach úprimný a autentický.

Jeden pokrok predsa nastal. SaS vytvorila tím, ktorý bude rokovať o novej koaličnej zmluve. Kozmetické zmeny sú neprijateľné. Trvanie na odchode Matoviča z vlády je principiálne. Sulík sa však zásadne mýli. Ani prípadný odchod lídra OĽaNO z postu ministra financií nič nezmení. Matovič svojím viac než desaťročným pôsobením v politike dáva najavo, že je „nepolepšiteľný“. Je jedno, z ktorej pozície bude torpédovať koalíciu a celú slovenskú politiku – či z ministerskej stoličky, parlamentnej lavice, v menšinovej alebo vo väčšinovej vláde. V minulosti, keď sedel v opozícii, jeho teatrálna politika zameraná voči Smeru mnohých fascinovala. Karta sa obrátila a teraz na vlastnej koži cítia, s kým majú do činenia.

Táto kríza nie je o odchode SaS z koalície, je výlučne o Matovičovi. Treba si uvedomiť, že sa nezmení. Ani po prípadných voľbách. Je vo svojich vyjadreniach úprimný a autentický. Nemôže odolať chorobnému nutkaniu prísť s dákym spásonosným nápadom. To sa hodí pre občianskeho, protikorupčného aktivistu, je to vítané v podnikaní či pri písaní detektívok, ale do reálnej politiky sa nehodí.

Preto našu politickú krízu vyrieši iba stiahnutie sa Matoviča z politiky. Či už vynútené (neúspechom vo voľbách), alebo dobrovoľné. Matovič by si mal uvedomiť, že tak najlepšie pomôže Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #koaličná kríza #Juraj Krúpa #SASKA