Očkovacia dilema. Dáme sa opäť masívne očkovať?

Druhá vlna omikronu je v celej Európe pomaly na ústupe. Pravdepodobne aj na Slovensku, aj keď pre nedostatočné PCR testovanie a centrálne vykazovanie nemáme na rozdiel od iných krajín presné dáta. Čo bude nasledovať na jeseň a cez zimu, zatiaľ nikto netuší.

03.08.2022 09:00
debata (33)

Veď covid nás už toľkokrát prekvapil, že čokoľvek tvrdiť o jeho vývoji si nemôže dovoliť nikto. Kto predpokladal, že koronavírus zaútočí počas leta, dokonca veľkých horúčav? To, že sa ním nakazili aj trikrát zaočkovaní jedinci, sa dá ešte pochopiť. Predsa len sme dostali vakcínu proti pôvodnému čínskemu variantu, od ktorého sa omikron značne líši.

Lenže omikronom sa nakazili aj ľudia, ktorí ho prekonali na začiatku roka či na jar. Teda po troch či šiestich mesiacoch. To prekvapilo i odborníkov. Aj po prekonaní je imunita veľmi krátkodobá. Rýchlo opakujúce vlny sa preto nedajú vylúčiť. Keby sa ochorenie prejavovalo príznakmi ako teraz, možno by sme sa nemali čoho obávať. To ale nikto nevie zaručiť.

Aj omikron môže zmutovať do nielen nákazlivejšieho, rýchlejšie sa šíriaceho variantu, ale aj do nebezpečnej podoby opäť ohrozujúcej naše životy. V niektorých krajinách drieme hybridný variant deltakron, kombinácia variantov delta a omikron. Hoci sa sporadicky vyskytne, zatiaľ sa nedokázal rozšíriť.

Mnohí ľudia preto stoja už teraz pred dilemou, či sa dať, alebo nedať pred zimou zaočkovať štvrtou dávkou. Rozhodovanie to nebude jednoduché.

Mnohí ľudia preto stoja už teraz pred dilemou, či sa dať, alebo nedať pred zimou zaočkovať štvrtou dávkou. Rozhodovanie to nebude jednoduché. Každý si bude klásť základné otázky: Ako dlho bude vakcína účinkovať? Vydrží aspoň do zimy alebo do jari? Aká efektívna bude? Ochráni nás pred vážnymi prejavmi ochorenia? Keď dorazia upravené vakcíny proti omikronu, vydrží ich účinok aj cez zimu, keď po troch mesiacoch nezaručuje imunitu ani prekonanie choroby? Neprekvapí nás na jeseň nový variant, proti ktorému bude akákoľvek dostupná vakcína iba mierne účinná? Prečo sa dať potom očkovať?

Experti môžu ponúknuť argumenty, ale dôvera ľudí k očkovaniu klesla. Určite nie je na takej úrovni ako pred rokom. Zvlášť na Slovensku, ktoré zasiahla silná vlna antivaxerstva. Ťažké bude presviedčať najmä mladých ľudí, ktorí sa pri omikrone nemusia obávať vážnejších zdravotných následkov. Argumentovať, že vakcína bráni šíreniu vírusu, asi nebude mať veľký účinok, keď sme v tomto roku svedkami opačnej reality.

Odborníci sa zhodnú, že starší ľudia a ohrozené skupiny by nemali s posilňovacou dávkou váhať. Či sa dať zaočkovať ešte cez leto, alebo počkať na upravenú vakcínu proti omikronu, jednoznačná odpoveď neexistuje. To sa týka aj všetkých ostatných, ktorí sa chcú dať zaočkovať. Zo skúsenosti posledných mesiacov môžeme usudzovať, že je lepšie si počkať na upravenú vakcínu. Keby omikron zmutoval, nový variant bude určite bližší poslednej verzii omikronu ako pôvodnému čínskemu variantu. Účinnosť by mala tak byť vyššia.

Teraz závisí od vedenia Európskej komisie, či dokáže zaobstarať pre všetkých občanov najmodernejšiu vakcínu. Ešte dôležitejšie bude, aby sa objavila univerzálnejšia vakcína, ktorá bude zaberať proti rozličným variantom koronavírusu. Až potom konečne budeme mať pocit bezpečia.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #pandémia #koronavírus #Covid-19 #omikron