Kráľovstvo za auto

Kráľovstvo za koňa, zvolal kedysi Richard III., keď mu v poslednej bitke zabili koňa. Slovenská politika v bitke o zamestnanosť kričí kráľovstvo za automobilky. Na východe krajiny ide tentoraz Hegerova vláda či Sulíkovo ministerstvo hospodárstva budovať piatu automobilku, ktorou sa usiluje zvýšiť zamestnanosť.

03.08.2022 09:00
debata (5)

Nič nie je zadarmo, ani príchod automobilky Volvo, ktorú nevlastní švédsky, ale čínsky kapitál. Za Volvo zaplatíme nielen štedrými daňovými odpustkami, ale opäť najkvalitnejšou pôdou. Zábery najúrodnejšej pôdy sa začali výstavbou automobilky PSA (Stellantis) pri Trnave a skončili nateraz pri Košiciach. Neoplývame úrodnými černozemami ako Ukrajina, ani ako USA či Kanada, zato pôdu rozdávame ako španielski grandi.

Znovu a znovu vlády podnikajú nájazdy na pôdu pod zámienkou zvýšenia zamestnanosti. Teraz má dostať prácu 3 300 ľudí rovno pri montáži automobilov, ďalšie tisíce v dodávateľských odvetviach. Raz nám však tisíce hektárov pôdy, ktoré sme vymenili za plechové tátoše, budú chýbať. Pôda je ojedinelý prírodný útvar, nedá sa vyrobiť, nemôžeme celú krajinu premeniť na výrobné haly, sklady, obchody a satelitné sídliská.

Slovensko stráca dávnu a generáciami zdokonaľovanú schopnosť uživiť sa obrábaním pôdy. Rodí sa nový typ človeka, ktorý sa všade chce doviezť, ale cesty sú čoraz viac preplnené a naše obchody zavalené potravinami z dovozu, ovocie a zelenina nie sú čerstvé, práve tak ako bravčové mäso unavené dlhou cestou zo Španielska.

Piata automobilka posiela do neba aj jednu zo skúšobní poľnohospodárskych plodín. Slovensku bude chýbať nielen pôda, ale aj ľudia, ktorí rozumeli šľachteniu, pokusníctvu. Tieto profesie u nás vymierajú. Politika načisto podľahla automobilovému ošiaľu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #automobilový priemysel #poľnohospodárska pôda