Remišovej detská hra. Úderný marketing namiesto úprimného úsilia

Hneď po nástupe do funkcie podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu prišla Veronika Remišová so známym pexesom. Pod hlavičkou boja za spravodlivé Slovensko a proti korupcii v štátnej správe zverejnila fotky niektorých vysokých štátnych úradníkov na „odstrel“. A dvoch podnikateľov - spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka a Norberta Bödöra.

08.08.2022 19:00
debata (20)

Pexeso je známa detská hra. Názov je skratka odvodená od českého súslovia „pekelně se soustřeď“. Takto jednoducho a marketingovo účinne pre voličov si predstavovala nová vládna moc aj boj s korupciou či nastoľovanie spravodlivosti. Hoci polícia spustila viacero akcií ako Očistec, Judáš, Božie mlyny, Dobytkár či Mýtnik, obžalôb zatiaľ veľa nepadlo a z Remišovej zoznamu bol právoplatne odsúdený iba bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Policajný exprezident zase spáchal vo väzbe samovraždu. Oligarcha Haščák, ktorý bol teatrálne zadržaný a neskôr z väzby prepustený Najvyšším súdom, dokonca od štátu žiada ospravedlnenie a odškodné vo výške 13,5 až 16,8 milióna eur.

Ryba smrdí od hlavy, a preto pri očiste Slovenska od korupcie sa netreba báť vyšetrovať – ak je dôvod – aj na najvyšších poschodiach spoločnosti. Nejde iba o spravodlivosť, ale aj o výstrahu do budúcnosti. Lenže v našom prípade je to ako vždy trochu inak. Zdá sa, akoby súčasná vládna moc netúžila po ničom inom ako po osobnej pomste. Ak predstaviteľ štátnej moci vyhlasuje o opozičnom politikovi, že bude čoskoro sedieť za mrežami, je to neprijateľné a nebezpečné.

Ako to naposledy predviedol minister obrany Jaroslav Naď na adresu Petra Pellegriniho. Nepriamo ho obvinil zo státisícových úplatkov (v škatuliach) bez toho, aby podal jediný dôkaz. Odvolať sa na neznámych svedkov je málo. Ak má závažné informácie, podal (aj na Pellegriniho) trestné oznámenie?

Ak chceme skutočne očistiť Slovensko od korupcie, nemôžeme celý problém zúžiť iba na známe tváre. Miera korupcie je priamo závislá od „priaznivo“ naklonenej atmosféry v spoločnosti.

Táranie bývalých opozičných (dnes vládnych) politikov, ktorí obviňovali najmä politikov Smeru a SNS z kadečoho, verejnosti imponovalo. Ale veľakrát išlo iba o marketingové ťahy, založené na „jedna pani povedala“, nepodložených dôkazoch, prekrútených faktoch či výmysloch. Dojem však v spoločnosti pretrváva a ľudia nadobúdajú presvedčenie, že sa tak skutočne dialo. O to väčšie býva sklamanie, keď polícia nedokáže nakoniec pri vyšetrovaní nájsť dostatok presvedčivých dôkazov a doviesť celý prípad do úspešného konca.

Od podpredsedníčky vlády by sme radi videli konkrétne výsledky a nie silné vyhlásenia. Kedy bude vyšetrené rozkrádanie eurofondov z minulosti? Často išlo o menšie projekty. Ľudia z brandže či z regiónov hovorili, že efektívne sa často využilo – mnohokrát úplne inde, kde bolo treba – niekedy iba 50 % z odklepnutej sumy. Zostatok mal putovať na úplatky či cez zmanipulované ceny do súkromných vreciek. Práve Remišová vyše dvoch rokov stále sľubuje a pripravuje zmeny, ale zatiaľ „skutek utek“. Nemala by sa konečne „pekelne sústrediť“?

Ak chceme skutočne očistiť Slovensko od korupcie, nemôžeme celý problém zúžiť iba na známe tváre. Miera korupcie je priamo závislá od „priaznivo“ naklonenej atmosféry v spoločnosti. Má vždy korene v prevládajúcej morálke a hodnotách. A vtom sme od v poslednom čase žiadny posun nezaznamenali.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #vláda SR #koalícia #Jaroslav Naď #pexeso #NAKA #Veronika Remišová #policajné vyšetrovanie