Bojovať vízami?

Idea využiť ako nástroj na ukončenie vojny na Ukrajine samotných Rusov tu bola od začiatku: ich odrezanie od sveta by vraj malo spôsobiť vnútorný tlak na režim a jeho rozvrátenie. Že sa tak nestalo, si interpretujeme tým, že väčšina obyvateľov Ruska Putina v jeho ťažení podporuje, tak nech trpia. Napríklad aj tak, že im prestaneme udeľovať turistické víza.

16.08.2022 20:00
debata (9)

To je aj stanovisko fínskej premiérky Sanny Marinovej: „Obyčajní Rusi vojnu nezačali, ale musíme priznať, že ju podporujú.“ Ťažko povedať, z akých zdrojov pochádzajú podobné tvrdenia, no od začiatku vojny sa kalkuluje s logikou, že keby boli proti, milióny Rusov jednoducho režim zvrhnú. Zákaz krátkodobých víz okrem Fínska podporujú aj Ukrajina, Litva, Estónsko a Česká republika.

V prípade krajín hraničiacich s Ruskom sa argumentuje zvyšujúcim sa tlakom ruských občanov, ktorí možno len hľadajú cestu na dlhodobý únik, v prípade Česka (ani Slovenska) to veľmi neprekvapí, pretože reakcie pri pohľade na ruský pas boli v našich končinách ešte koncom tisícročia pred Putinom identické. Nevraviac o tom, že s rovnakým zaobchádzaním sa stretávali občania Ukrajiny, húfne sa valiaci za vidinou jedla smerom na západ. Musela prísť až táto vojna, aby po prvom ošiali posielania Rusov domov a zakazovania vstupu na akademickú pôdu nastalo prekvapenie, koľkí z tých Rusov sú v skutočnosti z Ukrajiny. Že sú to, aspoň občiansky, Ukrajinci.

Tu niekde sa možno nachádza ten problém, na ktorý možno naráža nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý v Osle vystúpil proti zákazu turistických víz pre občanov Ruska. Ak chceme, aby sa vojna skončila, mali by sme si položiť otázku, čo tomu prospeje? Ozaj to, keď nejakému „Rusovi“ ukážeme na hranici „dlhý nos“, prípadne ho vystavíme krížovému výsluchu, koho volil? Tento druh orientalizmu žije na Západe dlho a netýka sa len Ruska. Minimálne od konca studenej vojny neexistuje jediný prípad vojny, kde by sa prestali udeľovať víza pre občanov krajín, ktoré ju viedli, s argumentom, že ju podporujú. Nech to aj v niektorých prípadoch bola pravda.

Dnes, keď sa príslušníci ruskej strednej triedy usilujú dostať víza do Európy, neraz je to najmä preto, že sa tam chcú a potrebujú stretnúť s tými svojimi blízkymi a príbuznými, ktorí „dnes“ alebo „včera“ utiekli z Ukrajiny. Pokiaľ začneme uplatňovať princíp kolektívnej viny, ktorý tak či onak nijako nepomôže vojnu ukončiť, dosiahneme len to, čo pre The Guardian vystihol syn ruského biznismena s britským pasom: „Bohatí Rusi si nájdu spôsob, ako zákaz obísť.“ Peniaze nikdy nesmrdeli, a vo vojne najmenej. Ostatní budú trpieť – a nebudú to len Rusi.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz #víza pre Rusov