Hliník odišiel do večnosti kvôli vládnej nečinnosti

Hliník = Žiar nad Hronom a Žiar nad Hronom = hliník. Táto jednoduchá rovnica platila 70 rokov, no pre nečinnosť tejto vlády to už čoskoro platiť nebude. Predsedníctvo spoločnosti Slovalco v utorok večer rozhodlo, že do konca septembra výrobu ukončí.

17.08.2022 20:00
debata (10)

Hoci o probléme s vysokými cenami elektriny, ktoré trápili výrobcu hliníka, vláda vedela minimálne dva roky, je zarážajúce, s akou ľahkovážnosťou k tejto otázke pristupovala. Pritom uvolniť financie z envirofondu by štátnu kasu nestálo ani euro! Pre pasivitu ministra financií a ministra životného prostredia teraz o prácu príde 300 zamestnancov fabriky a zhruba tisícka ľudí pracujúcich pre subdodávateľov.

Keď zamestnávateľ naraz prepustí 30 zamestnancov, považuje sa to za hromadné prepúšťanie. Keď sa na dlažbe ocitne 1 300 ľudí, je to doslova katastrofa. Navyše aká nemá v Európe obdobu, pretože nik na starom kontinente nie je taký hlúpy, aby odstavil modernú fabriku s ekologickou výrobou. Teda s výnimkou našej vlády…

Ak by niekto chcel poškodiť Slovensko, tak by nekonal inak. Toto počínanie sa nedá nazvať inak ako sabotáž, no v konečnom dôsledku naň doplatia všetci občania.

Keďže vláda nebola schopná fabrike poskytnúť kompenzáciu na energiu, ako je to bežné v zahraničí, teraz bude štát platiť ľuďom podporu v nezamestnanosti a navyše zatvorená fabrika nebude odvádzať do rozpočtu žiadne dane. Štát tak príde o desiatky miliónov eur ročne. Tomu sa povie koncepčná hospodárska politika! Bravo!

A na záver: Môžeme si len tipnúť, koľkí z tých 1 873 ľudí, ktorí v meste Žiar nad Hronom v posledných voľbách volili OĽaNO, mu dajú svoj hlas znova. Ak niekto povie, že to číslo bude nebezpečne blízko nuly, asi nebude ďaleko od pravdy.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #hlinikáreň #Žiar nad Hronom #Slovalco #hliník