Sulík sa prepočítal. Môže na to kruto doplatiť. Ešte stále má čas na opravu

Na začiatku sa Sulíkova požiadavka na odchod Igora Matoviča z vlády javila ako logická. Hlasovanie spolu s fašistami pri prelomení veta prezidentky pri protiinflačnom balíčku bolo poslednou kvapkou, ktorou pretiekol pohár. Známe príslovie hovorí „dvakrát meraj a raz rež“. Čoraz viac sa ukazuje, že liberáli merali iba raz.

22.08.2022 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (95)

Richard Sulík sa prepočítal v dôsledkoch, ktoré môžu nastať. V SaS merali iba jedným smerom: keď nič neurobia, tak na Matovičove „vylomeniny“ nedoplatí iba ich páchateľ, ale nakoniec aj oni. Hoci nateraz sa liberáli tešia vysokým preferenciám, pri konečnom zúčtovaní vo voľbách by to mohlo dopadnúť celkom naopak. Stačí, ak sa objaví na scéne nová liberálna strana so silnými osobnosťami. Šepká sa, že by sa tak mohlo stať už na jeseň. Preto Sulík šije horúcou ihlou.

A vtom je kardinálny omyl SaS. Hoci letné prázdniny sa javili ako vhodný čas, kedy sa vytvorí dostatočný priestor na kombináciu všetkých variantov, práve toto načasovanie sa ukazuje ako veľmi zradné. Navyše tým, že SaS si stanovila požiadavku vopred neakceptovateľnú pre koaličného partnera, sťažuje prijatie akéhokoľvek kompromisu.

Liberáli počítajú tiež s tým, že prípadné zotrvanie Matoviča vo vláde im prinesie morálne víťazstvo. Všetko sa môže obrátiť proti nim. Ak sa nedohodnú a nakoniec úplne odídu z koalície, Slovensko zostane bez efektívnej vlády. A to v ťažkých ekonomických časoch. Pritom reálne hrozí, že energetická kríza sa na jeseň a cez zimu ešte viac prehĺbi. Menšinová vláda nebude mať silu presadiť štátny rozpočet na budúci rok ani prijímať účinné opatrenia v energetike (ktorú má pod palcom práve minister hospodárstva Sulík). Slovensko zostane paralyzované. A z logického odchodu SaS z koalície sa obratom stane útek posádky z potápajúcej sa lode v čase búrky. To sa medzi voličmi neodpúšťa.

Sulík by mal konečne pochopiť, že hlavným porazeným (aj v prípadných voľbách) nemusí byť v konečnom dôsledku Matovič, ale on sám.

Poruke nemáme ani jediné čisté politické riešenie – predčasné voľby. Podľa súčasnej legislatívy sa voľby môžu konať najskôr 110 dní po páde vlády (inde, ako napríklad teraz v Taliansku, sa vládna kríza rieši okamžitými voľbami). Ak by sa tak stalo, bolo by to tesne pred Vianocami… Na fakte nič nemení ani prípadná zmena zle nastaveného volebného zákona v Národnej rade. Na konci októbra nás čakajú krajské a komunálne voľby. Spojenie všetkých troch do jedného balíka by spôsobilo chaos. A kto by prišiel k volebným urnám napríklad o ďalšie dva týždne. Navyše nová vláda by vznikala počas prehlbujúcej sa krízy bez rozpočtu na budúci rok.

Úradnícka vláda, ktorá sa viackrát osvedčila v podobných situáciách v susednom Česku, je u nás len ťažko predstaviteľná. Politické strany v parlamente by sa do takejto vlády snažili presadiť svojich nominantov, ktorí by presadzovali ich záujmy, či ľudí z pozadia strán. Navyše, ktorý rešpektovaný odborník by v takejto politickej atmosfére a v ťažkých ekonomických časoch zasadol do vládneho kresla a riskoval svoju reputáciu?

Sulík by mal konečne pochopiť, že hlavným porazeným (aj v prípadných voľbách) nemusí byť v konečnom dôsledku Matovič, ale on sám. Hoci iba raz meral, zatiaľ nezačal strihať. Stále má čas na opravu. Musí však ukázať viac liberálnosti a menej tvrdohlavosti. Či už by to bolo odloženie požiadavky (moratórium) do konca roka, alebo iný (dočasný) kompromis. V hre teraz nie je ako pred 11 rokmi osud Grécka, ale Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Richard Sulík #Igor Matovič #koaličná kríza