Ukrajina: prebudenie zo sna

Presne pred polrokom vtrhli ruské vojská na Ukrajinu. Táto správa šokovala celý svet. Každý súdny človek síce pozorne vnímal zhromažďovanie vojakov na hraniciach či spravodajské varovania, že sa však nakoniec Vladimir Putin odhodlá k totálnej invázii, bolo za hranicou uveriteľnosti.

24.08.2022 18:00
debata (112)

Očakávali sme skôr stupňovanie napätia, vydieranie, možno ostreľovanie v Doneckej a Luhanskej oblasti či inváziu v okolí Azovského mora a Krymu. Putin sa rozhodol pre zmenu chodu dejín.

To, čo nasledovalo, každý pozná. Tisíce nevinných obetí, zmarených životov, zničené mestá a dediny, strata domovov, masový exodus. Niektoré oblasti už nikdy nebudú, aké boli. Úplne zbytočne ako v každej vojne. O príčinách bolo už napísané veľa. Na počiatku sme za hlavný dôvod považovali Putinovo šialenstvo. Dnes sme si už istí, že hlavnou príčinou bol okrem nenásytného ruského imperializmu a kremeľskej paranoje chladný kalkul založený na klamlivých informáciách, ktoré na upokojenie duše dodávali ruskému diktátorovi jeho služobníci.

O to väčší šok musel Putin zažiť, keď precitol do reality. Ukrajinci nevítali svojho „brata“ kvetinami, ale so zbraňou v ruke. Namiesto plánovaného štátneho prevratu a opakovania scenára z Československa 1968 (aj s únosom lídra Dubčeka) či Maďarska 1956 tu bol naraz vojenský odpor a začiatok nečakanej ničivej vojny. Ilúzia, že dejiny sa končia, ktorou sme sa nechali ohlúpnuť po páde komunizmu, sa nadobro stala minulosťou. Aj v Európe.

Jedna vec je v tejto tragédii aj pozitívna. Viedla k znovuzrodeniu ukrajinského národa, historicky novej jednotnej Ukrajiny.

Vojna poukázala na slabiny Európskej únie – ekonomické i politické. Vedenie EÚ privyknuté na všadeprítomné smernice a nariadenia začalo obratom schvaľovať balíčky sankcií voči Rusku. Ukázalo sa, aké málo efektívne a kontraproduktívne sú západné sankcie. Veľakrát sa ich efekty prejavia až po rokoch, napríklad v špičkových technológiách (rovnako ako v 80. rokoch voči komunistickému bloku). Európska ekonomika – ako už predtým v plnej nahote odhalila pandémia – je krehká a nesebestačná. Politicky sme síce ukázali jednotu, ale pri riešení ekonomickej krízy – ktorá bude ešte gradovať – sa ukazuje neschopnosť a nemohúcnosť politicky a osobnostne slabých lídrov.

Slovensko sa nemusí hanbiť. Prekvapujúco ukázalo veľkú mieru solidarity – ľudsky i vojensky. Nie všetci, čo dokazuje aktuálne niekoľko našich hokejistov, ktorým sa neprieči zarábať krvavé ruble v Rusku (aj keď majú iné možnosti).

Práve vojenská pomoc Ukrajine môže nakoniec rozhodnúť o konci konfliktu. Hoci odhodlaní Ukrajinci snívajú o dobytí ukradnutých a vyplienených území, reálne šance nie sú príliš vysoké. Moderné zbrane, schopné ničiť ruské pozície na Ukrajine (či aj v samotnom Rusku), sa však môžu stať jediným efektívnym nástrojom ako dostať Rusko k rokovaniam. Pretože ako priznal aj šéf NATO Jens Stoltenberg, vojna sa pravdepodobne skončí za rokovacím stolom.

Jedna vec je v tejto tragédii aj pozitívna. Viedla k znovuzrodeniu ukrajinského národa, historicky novej jednotnej Ukrajiny. Mnoho ľudí, ktorí o Ukrajine nič nevedeli či nechceli vedieť, konečne objavili tento hrdý národ. To Ukrajinci môžu pol roka po napadnutí, práve v Deň nezávislosti, so cťou oslavovať.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine