Mimoriadna pomoc pre dôchodcov: deravá záplata

Inflačná špirála zvyšuje obrátky. Rast spotrebiteľských cien sa v minulosti dal do istej miery maskovať aspoň kozmeticky, dnes sa nedá ani pribrzdiť.

25.08.2022 20:00
debata (11)

Radikálne zdražovanie potravín a energií už nie je len ekonomickým evergreenom, pri ktorom si mohla merať rétorické sily niekdajšia ľavica so zástancami takzvaného odmeňovania podľa individuálnych zásluh. Už teraz je jasné, že dogma „šikovnejší si poradí“ tragicky zlyháva a vlasy by si mali trhať všetci, ktorí dnešné sociálne nožnice spôsobili: Hrozba sociálnych a politických nepokojov je dnes taká veľká a v mnohom i nevyspytateľná, že môže zmiesť aj toho najšikovnejšieho výtečníka.

Výtečníci teda dali hlavy dokopy a predstavili návrh mimoriadnej inflačnej pomoci pre dôchodcov. Z úst predsedu strany Sme rodina Borisa Kollára a jej podpredsedu, ministra práce a sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, odzneli tri varianty navrhovaného balíka. V skratke, dva z nich predstavujú jednorazové vyplatenie sumy, len iným spôsobom, jeden dávky stupňuje podľa výšky dôchodku. Podľa Krajniaka sú všetky výhodnejšie ako predčasná osempercentná valorizácia dôchodkov od 1. novembra, na základe ktorej by sa inflačná dávka znížila. Možnosti sú „predrokované“ s ministrom financií. Zatiaľ si môžeme strihnúť, ktorá vyhrá.

Problémov je, pravdaže, záľaha. Jednorazová jednotná dávka 150 eur je taká žalostne nízka, že i pri valorizácii je za súčasnej rekordnej inflácie skôr záplatou, ktorá je sama deravá. Druhým problémom môže byť i samotné riešenie situácie dôchodcov izolovane od iných skupín obyvateľstva – akoby sme ani netvorili jednu a vzájomne podmienenú spoločnosť. Inšpiratívne je v tom napríklad susedné Rakúsko, ktoré počnúc septembrom vypláca každému občanovi jednotnú sumu 500 eur (dieťa 250 eur), a súbežne s vývojom situácie sa má postupne osobitne prihliadať na infláciou rôzne ohrozené segmenty. Samotná jednorazová pomoc rieši veľmi málo, ak vôbec niečo – všetkým je nám jasné, že problém s prvým zimným srieňom nezmizne.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #Milan Krajniak #dôchodcovská inflácia