Netradičné stretnutie Sulíka s Ficom: O čo išlo v skutočnosti?

Stretnutie Richarda Sulíka s Robertom Ficom mnohých prekvapilo. Hoci oficiálne obaja diskutovali o tom, aké opatrenia má vláda pripravené v súvislosti so zvyšovaním cien energií, len ťažko sa ubrániť dojmu, že v skutočnosti išlo o niečo iné.

25.08.2022 19:00
debata (27)

Už za normálnych okolností by schôdzka týchto dvoch politikov s takým odlišným videním sveta budila rozruch. No keď sa stretne líder opozície s ministrom, ktorý o pár dní plánuje opustiť vládu, oprávnene to vyvoláva špekulácie, aký bol skutočný účel ich schôdzky.

Ak sa chcel Fico informovať o tom, akým spôsobom ide vláda ľuďom pomáhať, stačilo, aby sa Sulík odvolal na svoje doterajšie mediálne výstupy, prípadne ho odkázať na hospodársky výbor NR SR. Takúto ústretovosť voči politickému a ideologickému oponentovi si možno vykladať ako nadprácu (či azda náznak nových vzťahov?).

sulík fico Čítajte viac Sulík sa stretol s Ficom. Nerozumné a zbytočné, hodnotí politológ. Je to legitimizácia Fica, tvrdí Šeliga

Človeku sa však nechce veriť, že by Sulík skočil Ficovi na takú lacnú udičku, pretože SaS takéto stretnutie u pravicových voličov žiadne body neprinesie, skôr mu uškodí. Fico, vzhľadom na svoju minulosť, je pre nich neprijateľný.

Faktom však je, že by to nebol prvý prípad, keď Sulík šliapol vedľa. Má síce imidž racionálneho politika (čo popri Matovičovi nie je nič ťažké), no na druhej strane v minulosti nemal problém stretnúť sa s Marianom Kotlebom (potajme a dokonca až v Maďarsku) či chodiť na raňajky k Marianovi Kočnerovi.

Keď sa stretne líder opozície s ministrom, ktorý o pár dní plánuje opustiť vládu, oprávnene to vyvoláva špekulácie, aký bol skutočný účel ich schôdzky.

Neschopnosť vyhodnotiť správne situáciu v jeho prípade nie je akousi školáckou chybou, skôr sa javí ako Sulíkov dlhodobý hendikep. Spomeňme si, ako sa v r. 2010, krátko po tom, čo sa stal predsedom parlamentu, vybral s kamarátmi na luxusnú večeru do Salzburgu súkromným lietadlom, ktoré patrilo firme blízkej podnikateľovi Vladimírovi Poórovi. Alebo na prelome rokov 2020 a 2021, keď koronavírus kosil každý deň aj stovku ľudí, odišiel na výlet do Dubaja a chýbal na štyroch on-line zasadnutiach vlády s odôvodnením, že nemal signál…

Sulík sa v politike správa ako autista, bez štipky empatie. Zabúda však, že v politike zohrávajú symboly rovnakú, ak nie ešte väčšiu úlohu než chladné ratio. Naskytá sa tak jediné „rozumné“ vysvetlenie, prečo sa stretol s Ficom. Hoci tvrdí, že on sám predčasné voľby nechce, mohlo ísť o „sondáž, ako situáciu vidí opozičný líder“. Napriek tomu, že medzi SaS a Smerom existujú priepastné ideologické rozdiely, obe strany majú spoločné to, že pokiaľ ide o preferencie, v uplynulých dvoch rokoch si výrazne polepšili. Kým liberáli získali v uplynulých voľbách 6,22¤%, teraz sa ich preferencie pohybujú stabilne nad 10 %, momentálne dokonca okolo 13¤%. Rovnako Smer, ktorý na jeseň 2020, po tom, čo vznikol Hlas, vyzeral na odpis, sa pozviechal a dnes dosahuje okolo 15¤%.

Predčasné voľby by pre jednu i druhú stranu boli prínosom. A čím skôr by sa konali, tým lepšie. Druhá vec je, aký odkaz vyslal Sulík svojim potenciálnym partnerom…

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Robert Fico #Richard Sulík