Deň, keď sa Putin zlostí na Hegera

Dva dni, ktoré sa zapíšu do dejín slovenskej energetiky. Prvou dobrou správou je štvrtkové rozhodnutie jadrového dozoru o tom, že tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce sa môže spustiť. Tou druhou je dnešné slávnostné otvorenie nového plynovodu.

26.08.2022 11:13

Po nadobudnutí platnosti rozhodnutia môžu Slovenské elektrárne navážať jadrové palivo. Elektrina z nového bloku by mohla tiecť ku domácnostiam už začiatkom budúceho roka. Pre ľudí je to dobrá správa hlavne z toho dôvodu, že práve spustenie tretieho bloku bola podmienka na to, aby mohli mať domácnosti na dva roky zastropované ceny elektriny.

Bok po boku pri podpisovaní memoranda so Slovenskými elektrárňami vo februári vtedy minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sľubovali za dva roky ušetriť dovedna miliardu eur. V prepočte by tak domácnosť ušetrila za dva roky 500 eur. Dokopy sa zľavy budú týkať dvoch miliónov domácností. Ak si odmyslíme, že stavba tretieho bloku sa začala už v roku 1978 a neskutočne sa časovo predĺžila, ale aj finančne sa predražila (z pôvodného plánu troch miliárd eur sa cena vyšplhala na konečnú sumu až na 6,2 miliardy eur), tento míľnik sa zapíše do histórie energetiky na Slovensku. Vďaka nemu bude Slovensko, čo sa týka elektriny, sebestačné a bude môcť nízkoemisnú elektrinu vyvážať aj do zahraničia.

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Druhá významná udalosť sa stala v piatok v Poľsku. Premiér Eduard Heger (OľaNO) sa spoločne s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim zúčastnili na slávnostnom otvorení prepojovacieho plynovodu Poľsko-Slovensko. Ten je významný hneď z niekoľkých dôvodov. Prepojenie plynových systémov Slovenska a Poľska je jeden z najväčších projektov energetickej infraštruktúry u nás.

283671544 567226048300784 7127027621774609057 n Čítajte viac Dôležitý míľnik v energetike. Premiéri Poľska a Slovenska otvorili nový plynovod

Tvorí kľúčovú kostru koridoru severojužných plynárenských spojení v strednej a vo východnej Európe. Slovensko sa tak vďaka projektu napojí na svetový trh so skvapalneným plynom, čo zníži našu závislosť od ruského plynu.

Slovensko si vďaka projektu zvýši svoju energetickú bezpečnosť a dokáže znížiť svoju závislosť od ruského plynu.

Dodávky plynu tak nebudú tiecť len z východu na západ, ale aj zo severného poľského prístavu Świnoujścí na juh k nám na Slovensko. Perspektívu ponúka tretia nádrž v prístave, ktorá bola dostavaná len nedávno. Vďaka nej by mal terminál dosiahnuť kapacitu až 8,3 miliardy kubických metrov ročne od roku 2024. Ak by sa slovenským plynárom podarilo rezervovať voľné kapacity v tomto období, mohli by sme odtiaľ dovážať plyn aj z tankerov. Plynovod zabezpečí Slovensku nielen prístup k plynu dodávanému vo forme LNG do prístavov v Poľsku, ale bude prepravovať aj nórsky plyn – a prepojí tak severnú a južnú Európu.

Piatok je tak dňom, keď sa ruský prezident Vladimír Putin bude zlostiť na Eduarda Hegera. Slovensko si vďaka projektu zvýši svoju energetickú bezpečnosť a dokáže znížiť svoju závislosť od ruského plynu.

Putin totiž využíva plyn proti Európe ako politickú zbraň. Rusko škrtí dodávky plynu do Európy a zvonka to vyzerá ako hra mačky s myšou. Pripomeňme dlhý zoznam európskych krajín, kam Putin plyn už nedováža. Plynovod Jamal cez Poľsko je od jari vyschnutý a stále avizované „údržby“ na plynovode Nord Stream 1 spôsobujú, že cena plynu smeruje do výšin. To Putinovi vyhovuje a túto hru s plynom hrá s Európou už od minulého leta. Na trhoch panuje neistota, čo tlačí cenu komodity nahor. V tejto situácii Rusko za menej dodávok plynu inkasuje veľké peniaze. Práve vďaka projektom podobným severojužnému prepojeniu plynovej siete dokáže Európa túto pre ňu škodlivú hru ukončiť.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Mochovce #plynovod