Ako chutí moc v podaní Igora Matoviča a zutekanie Sulíka

“Festival strateného času“ ako nazval piatkové stretnutie koaličnej rady Richard Sulík nič nového neprinieslo. Ani nemohlo. Hlavný aktér – Igor Matovič – dovolenkuje. Hoci Sulík s predstihom oznámil, že v stredu 31. augusta ministri SaS podajú demisiu, priestor na dohodu či kompromis stále existuje. Potvrdil to aj premiér Eduard Heger. Pravdepodobne rozuzlenie padne až vo finiši.

26.08.2022 20:45
debata (43)

Aj preto, že do vývoja vstupujú stále nové momenty. To sa týka najmä stretnutia Richarda Sulíka a Roberta Fica. Oficiálne išlo o stretnutie ministra hospodárstva s lídrom najsilnejšej parlamentnej opozičnej strany o opatreniach na zmiernenie dopadov energetickej krízy, ale tomu verí málokto. Dalo sa to totiž urobiť inak. Nech už je pravda to či ono, predseda SaS nahral Igorovi Matovičovi na smeč. Sulíkova reputácia je vážne naštrbená. Líder OĽaNO sa má konečne o čo oprieť, keď neustále opakuje , že Sulíkovi ide výlučne iba o rozbitie koalície a dostať „mafiu“ a Smer opäť k moci.

Sulík čelí aj ďalšiemu problému. Vyše 50 % voličov SaS si neželá odchod z koalície. Je to jasný signál, že v blízkej budúcnosti môže o nich prísť. Ak tomu pripočítame bratríčkovanie s Ficom, môže to byť začiatok konca jeho politickej kariéry.

Navyše najnovšie správy z energetiky sú ešte horšie, ako sa očakávalo. Na Slovensko sa valí bezprecedentná ekonomická a sociálna kríza. Hoci minister hospodárstva pripravil viacero opatrení na zmiernenie následkov rastúcich cien energií a priznal vážnosť situácie, odchod z koalície predsa len „zaváňa“ zutekaním pred zodpovednosťou. To je opäť silná karta pre Matoviča. Nemal by sa však radovať. Bude to SaS, kto bude kormidlovať koalíciu. Liberáli prisľúbili, že podporia všetky dobré zákony a opatrenia. Ktoré to budú, samozrejme rozhodnú oni. Ak im nebude vyhovené, vinu zvalia na „zostatkovú“ koalíciu. Menšinová vláda nebude mať dobré alternatívy – iba Smer, Hlas a pravicových extrémistov. Je jasné, že to nemôže skončiť ničím iným ako katastrofou. Pre Slovensko.

Ak minister financií nechce škodiť Slovensku, má jedinú možnosť: odstúpiť. Matovič má teraz na výber: medzi mocou – ktorá mu zjavne zachutila – a pokornou cestou znovuzískania akej-takej dôvery.

Sulík si po koaličnom stretnutí posťažoval, že OĽaNO stále „dogmaticky“ háji Matovičove zotrvanie vo funkcii. Bodaj by nie, vyhral voľby. Preto na funkciu vo vláde má právo. V OĽaNO však stále nechcú pripustiť, že časy sa od volieb dramaticky zmenili. Ich lídrovi nedôveruje 90 % spoločnosti. Matovič už dávno spoločnosť nerozdeľuje, ale spája. Proti sebe.

Ak minister financií nechce škodiť Slovensku, má jedinú možnosť: odstúpiť. Matovič má teraz na výber: medzi mocou – ktorá mu zjavne zachutila – a pokornou cestou znovuzískania akej-takej dôvery.

Ani jeho odchod už koalícii v takomto štádiu rozkladu nepomôže. Iba oddiali koniec. To nie je maličkosť. Predčasné voľby sú v najbližšom čase nemožné a na Slovensko sa valí bezprecedentná energetická a sociálna kríza. Dnes na stole neleží záchrana koalície, ale či Matovič a Sulík uprednostnia svoje egá, alebo zodpovednosť za Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Koaličná rada