Európska únia na rázcestí. Ak nezačne regulovať ceny energií, ekonomika sa rozpadne

Richard Sulík si svoju domácu úlohu splnil. Pred odchodom z postu ministra hospodárstva, už v demisii, vláda prijala jeho cestovnú mapu na boj s vysokými cenami elektrickej energie a plynu. Či to bude stačiť, ukáže čas.

02.09.2022 18:00
debata (38)

Už cez leto predstavil prvý plán. Memorandum so Slovenskými elektrárňami malo garantovať nízku cenu elektrickej energie pre domácnosti. Lenže opatrenia podliehajú schváleniu Európskej komisie (EK). A tá sa neponáhľa. Dokonca možno nebude stačiť rozhodnúť ani do konca roka. Veď načo.

Teraz Sulík (schvaľovania na vláde sa nezúčastnil, pretože je na dovolenke…) prišiel s reguláciou cien elektrickej energie a plynu využitím núdzového stavu. Toho, ktorý pri pandémii tak od duše kritizoval. Všetko môže byť však inak. Pravdepodobne nás čaká riešenie na úrovni celej Európskej únie. (Poznámky Igora Matoviča na adresu Sulíka si už netreba všímať. Nemá to zmysel.)

Aj vrcholoví politici EK, a tiež nemeckí, si konečne uvedomili, že so súčasnými dvadsaťnásobne vyššími cenami elektrickej energie a plynu oproti obdobiu spred dvoch rokov treba niečo robiť. Už nie sú ohrozené iba nízkopríjmové domácnosti. Hrozí kolaps celej európskej ekonomiky. Priemyselné aj ostatné podniky nie sú schopné takáto nárasty energií stráviť a skrachujú. Masovo. O možných následkoch netreba špekulovať.

Európska únia je na rázcestí. Ak nezvládne túto krízu, dovedie ekonomiku do rozkladu, ohrozí sama seba, liberálnu demokraciu vôbec.

Každý súdny človek vidí, že keď sa jeden MWh elektrickej energie vyrobí za 50 eur, ale na burze sa nakupuje za 1 000 eur, niečo nefunguje. Tu nejde o žiadny trh. Ako napísal známy grécky ekonóm Yanis Varoufakis ide iba o simuláciu konkurenčného efektívneho trhu. Burzy s elektrickou energiou potrebujú reguláciu. Určovanie ceny podľa najdrahšieho zdroja – plynu – je choré. Prispieva k tomu aj sucho pri vodných elektrárňach a rozhodnutie Nemecka odstaviť do konca roka tri jadrové elektrárne. Plyn ťahá hore všetky ceny elektrickej energie. Absurdné a zbytočné. Mechanizmus sa musí zmeniť. Závisí od Európskej komisie.

Lenže počkajme si. Keď šéfka EK Ursula von der Leyenová povie, že sa budú regulovať len ceny ruského plynu, človek nevie, či sa má smiať, alebo plakať. Prečo nie iné? Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev zareagoval slovami, že potom nebude v EÚ žiadny ruský plyn. V rekordných ziskoch si hovejúci ruský dodávateľ Gazprom už kompenzuje obmedzené dodávky do EÚ vývozom do Číny. Východná veľmoc má pritom prebytok plynu a vyváža ho do EÚ. Aj ten ruský, ktorý už nie je klasifikovaný ako ruský…

Potrebujeme viac, ako iba regulovať ceny ruského plynu. Potrebujeme regulovať ceny elektrickej energie a plynu vôbec. Upraviť európsky trh, reguláciu a kontrolu búrz. Žiadne kompenzácie domácnostiam, podnikom nás nezachránia. Na takéto dodatočné výdavky sú nutné zdroje, príjmy. Kde ich vziať? Veď nedokážeme vybrať ani dočasne vyššie dane z mimoriadnych ziskov energetických spoločností. A keby sme aj zdroje našli, špekulantov na energetických trhoch to iba posilní.

Taktiež Nemci by nemali stále váhať a ponechať v činnosti aspoň na čas jadrové elektrárne. Ostatné sú dlhodobé riešenia v diverzifikácii výroby elektrickej energie i v dodávkach ply­nu.

Európska únia je na rázcestí. Ak nezvládne túto krízu, dovedie ekonomiku do rozkladu, ohrozí sama seba, liberálnu demokraciu vôbec.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska únia #burzy #ceny plynu #ceny elektriny #ruský plyn