Buď Matovič poľaví, alebo padne. Iná možnosť neexistuje

Igor Matovič v stredu na poslednú chvíľu povedal, že je ochotný odstúpiť. Najprv SaS musí splniť jeho desať požiadaviek. To vytváralo priestor na rokovania a kompromisy. V piatok ich Matovič uťal. A v sobotu už vedenie OĽaNO na Liptove vyberá ministrov do menšinovej vlády.

03.09.2022 17:00
debata (65)

Nedivme sa. Namiesto hľadania východísk a ústretových krokov minister financií po zasadnutí vlády Sulíka verejne obvinil, aký je zlý a neschopný minister. Zároveň ho vyzval, aby bol naďalej ministrom. Kde to má logiku? Nuž u Matoviča ju ťažko hľadať. A ako chce s niekým sedieť v koalícii, keď ho opätovne verejne napáda a osočuje. Matovič dodnes nepochopil, čo je to byť politickým partnerom.

V jednom má pravdu. Či odstúpi, alebo nie, koalícia sa musí dohodnúť na štátnom rozpočte. Všetci vieme, že inak tento štát na budúci rok skolabuje. Minister financií tak posunul koaličnú krízu o krok ďalej. Vrátil jej vecnú podstatu. Vyslal jasný signál: ak sa nedohodneme teraz, ako sa môžeme dohodnúť o mesiac? Preto zakomponoval do svojho desatora požiadavky, v ktorých nie je ochotný zľaviť. Ide najmä o prvý a druhý bod, teda už opatrenia schválené v rodinnom či protiinflačnom balíčku. Práve tie SaS kritizovala a nezahlasovala za ne.

Tu nejde o to, či Matovič sedí v kresle ministra financií, ale aké požiadavky zase predostrie, s akými nápadmi či výstrelkami príde, alebo koho osočí a douráža.

Matovič opiera svoje tvrdé vyjadrenia o podporu vo vnútri OĽaNO. Môže ísť však o falošnú podporu a čoskoro sa môže ukázať pravý opak. Všetci by sa najradšej dohodli na nejakom kompromise. Richard Sulík okrem odchodu Matoviča z vládnej funkcie trvá aj na novej koaličnej zmluve. Práve v nej by mohol byť zakomponovaný kompromis na týchto požiadavkách. A Matovič (spolu so Sulíkom) by mohol odstúpiť.

Ani dosiahnutie kompromisu, podpis novej koaličnej zmluvy a odstúpenie Matoviča nedáva istotu, že koaličné strany sa nakoniec na budúcoročnom rozpočte dohodnú. Koaličnú dohodu možno porušiť. A nemusí ísť iba o rozmar. Ekonomická kríza sa stupňuje, prináša nové výzvy, problémy a hľadanie nových riešení. Tu nejde o to, či Matovič sedí v kresle ministra financií, ale aké požiadavky zase predostrie, s akými nápadmi či výstrelkami príde, alebo koho osočí a douráža. To je dnes kardinálny problém slovenskej politiky. A žiaľ aj spoločnosti.

Bez schváleného štátneho rozpočtu nebude valorizácia dôchodkov, platov učiteľov, zdravotníkov či úradníkov v štátnej správe. Nikto nedostane pridané. Ak si Matovič myslí, že rozpočet presadí bez Sulíka v menšinovej vláde, je na veľkom omyle. S kým? S extrémistami a fašistami. To už neprejde cez Borisa Kollára, ani časť OĽaNO.

Potom je tu úplne posledná možnosť: premiér Heger odvolá Matoviča z postu ministra financií. OĽaNO sa rozštiepi na dva tábory. Bude však dostatok demokratických poslancov, ktorí schvália nevyhnutný, kompromisný rozpočet. A Heger povedie úradnícku vládu do predčasných volieb na jar.

Matovič má na výber: buď ustúpi, alebo padne.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #vláda SR #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #koaličná kríza