Kríza sa vôbec nekončí. Sulík je ochotný vrátiť sa

Ministri za stranu SaS podali demisiu a premiér Eduard Heger ohlásil vznik menšinovej vlády. Konečne. Nie tak celkom. Richard Sulík si ponechal otvorené dvere. Vyhlásil, že keď Igor Matovič odíde z postu ministra financií, SaS je ochotná vrátiť sa do koalície. Napätie pretrváva.

05.09.2022 18:45
debata (20)

Mená nových ministrov hospodárstva, školstva, spravodlivosti ani zahraničných vecí nie sú známe. Premiér Heger ich mal mať pripravené 1. septembra. Je nanajvýš nezodpovedné ponechať počas vážnej krízy tieto dôležité rezorty bez vedenia. Termín sa posúva na budúci týždeň. Je zrejmé, že OĽaNO, Za ľudí ani Sme rodina Borisa Kollára nemajú v straníckom košiari pripravených kvalitných odborníkov. Ešte ani nevieme, podľa akého kľúča si koaličné strany ministrov mienia medzi sebou rozdeliť. Medzitým už podpredseda Sme rodina a minister práce Milan Krajniak oznámil, že pre ďalšie fungovanie trojkoalície bude strana vyžadovať splnenie určitých požiadaviek.

Krajniak pripúšťa aj predčasné parlamentné voľby, Sulík prekvapivo nie. Liberáli preferujú dovládnutie menšinovej vlády do riadneho termínu volieb. Na jednej strane vystupujú z koalície, pretože odmietajú byť spoluzodpovední za rozvrat krajiny. Na druhej strane chcú podporovať tento rozvrat až do konca. To nemá žiadnu logiku. Vyvliekajú sa tak iba z koaličného nálepkovania, ale vonkoncom nie zo zodpovednosti. Práve naopak. Až príliš to zaváňa kalkulovaním a politickým marketingom.

Koaličná kríza sa blíži k svojmu záveru, ale vládna naďalej graduje. Až schvaľovanie štátneho rozpočtu o dva mesiace dá za všetkým bodku.

Sulík zároveň pripúšťa, že liberáli sú ochotní v Národnej rade podporiť odvolanie Matoviča z postu ministra financií. To sa môže stať čoskoro, aj tento mesiac. Budú však liberáli hlasovať aj s extrémistami a fašistami? Práve tými, ktorých podpora Matovičovho protiinflačného balíčka bola poslednou kvapkou na odchod z koalície?

Napriek tomu, že všetky Matovičove „neresti“ a prešľapy sú vážnym dôvodom na opustenie koalície, načasovanie sa môže stať pre liberálov nočnou morou. Sulík odchádza z postu ministra hospodárstva v čase stupňujúcej sa ekonomickej krízy. Práve na rezorte hospodárstva leží hlavná ťarcha v boji proti energetickej kríze. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá by za súdnu reformu ešte nedávno „položila život“, odchádza s neznesiteľnou ľahkosťou v polovici cesty. A minister školstva Branislav Gröhling dal „výpoveď“ v deň otvorenia školského roka. Ten otváral už po tretíkrát a zakaždým školy čelili stále vyššiemu nedostatku učiteľov. Za dva a pol roka nepriniesol žiadne riešenie.

Matovič si na margo demisie ministrov SaS neodpustil štipľavé poznámky. Na sociálnej sieti napísal, že odchádzajú do parlamentu, aby s mafiou a fašistami robili vláde zo života peklo. Akosi zabudol, že odchádzajú aj preto, že Matovič sa spojil pri hlasovaní o protiinflačnom balíčku s fašistami. A pokiaľ ide o mafiu, na mysli má Smer. A to v čase, keď celé OĽaNO čelí na ministerstve vnútra kauze, ktorú by si tak okato nedovolil ani Smer.

Koaličná kríza sa blíži k svojmu záveru, ale vládna naďalej graduje. Až schvaľovanie štátneho rozpočtu o dva mesiace dá za všetkým bodku. Nebolo by čestnejšie, keby premiér Heger dal v Národnej rade hlasovať o dôvere vlády? Aspoň by sa vopred vyjasnilo, na čom Slovensko je.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #koalícia #Igor Matovič #demisia ministrov #koaličná kríza #Hegerova vláda #SASKA