Blahobyt je minulosť. Šetrime konečne!

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol zatiaľ najúprimnejší. Obdobie blahobytu a bezstarostnosti sa končí. Vyzval občanov na šetrenie energií. O 10 percent. Keď to nepôjde podobrotky, príde na rad prídelový systém energií.

06.09.2022 17:09
debata (53)

Naši politici sú náročnejší. Vyzývajú na zníženie spotreby o 15 %. V hre nie sú už iba vysoké ceny elektriny a plynu (a emisných povoleniek), ktoré sa dajú (pri dobrej vôli) zregulovať, ale vôbec ich nedostatok. Ako na to? Kto využíva v domoch na kúrenie plyn či elektrinu, mal by to „hravo“ zvládnuť.

Lenže ako šetriť v bytovkách? Prestať piecť v trúbach koláče a mäso či obmedziť varenie na plyne? Alebo prestať svietiť pri sledovaní televízie? Či najlepšie vôbec nepozerať televíziu, nebyť pri počítači a obmedziť používanie mobilu? A čítať si pri sviečkach…

Mestá a obce obmedzia osvetlenie, skončí sa nočné vysvecovanie obchodov a firmy nájdu vnútorné rezervy. Bude to však stačiť? Koľko domácností používa ešte staré chladničky, ktoré „žerú“ veľa elektriny? Čo tak zaviesť šrotovné po vzore toho na autá? Ach tie autá. Zakázať elektromobily sa ponúka ako prvé. Netreba hneď prechádzať na benzín, stačí na hromadnú dopravu. Vedenie EÚ zatiaľ mlčí. Elektromobilová dogma je nedotknuteľná.

Aj keď zúčtovanie za plyn a elektrinu sa robí až na jar, s obmedzovaním by sme mali začať čo najskôr. Nižšia spotreba tento rok rovná sa nižšie preddavky na budúci. Európski politici by nám mali ísť vzorom, zvlášť tí v Bruseli. Mesačne by nám mohli referovať, ako vo svojich úradoch (a doma) obmedzujú spotrebu. Určite to už urobili cez leto, stíšili klimatizáciu a ako voľakedy vyzliekli saká.

Len dúfajme, že už nám nebudú tvrdiť, že ekonomike sa darí, keď stúpa HDP o jedno percento. A pritom životná úroveň rapídne klesá, podniky stoja na pokraji priepasti a vôbec, vraciame sa o sto rokov dozadu. Žeby to bol pokrok?

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #ceny energií #elektrická energia #šetrenie energiou #úspora energie #regulácia cien energií